Dansk aktivhus i Vietnam
Et 600 m² stort aktivhus i Ho Chi Minh City skal løfte eksporten af danske byggematerialer og energi-know-how til de fremstormende sydøstasiatiske markeder.
Rektor Niels Horsted fra University College Nordjylland (tv), direktør Huynh Kim Tuoc fra Energy Conservation Center og direktør Niels Andersen fra Kærsgaard & Andersen underskriver aftalen. På billedet ses også bl.a. klimaminister Martin Lidegaard og den vietnamesiske vicepræsident for People’s Commity i Ho Chi Minh City, Le Manh Ha.
Aftalen blev underskrevet i sidste uge ved et seminar i Ho Chi Minh City, og interessen var stor. Ikke færre end 42 journalister og tre vietnamesiske tv-stationer dækkede seminaret, som gik forud for underskrivelsen af den dansk-vietnamesiske aftale, og René Martin Larsen, centerchef hos UCN, ser store perspektiver i mulighederne for en udbygning af dansk byggeeksport til landene i Sydøstasien:
- Overalt i de økonomisk stærke lande i Sydøstasien er der en ny og hastigt voksende, klimaorienteret energibevidsthed, og der investeres massivt i at udvikle energieffektive platforme for både nybyggeri og renovering. Samtidig står det imidlertid klart, at landene ikke selv råder over know-how, løsninger og byggematerialer, der kan matche landenes ønsker om etablering af et energieffektivt produktions set-up og sikre en hurtig omstilling af det traditionelle byggeri.
- Med projektet lægger vi, som den danske klimaminister sagde det ved seminaret i Ho Chi Minh City, asfalten på vejen til eksport af dansk byggeviden og danske byggematerialer til Sydøstasien, og som led i partnerskabsaftalen arbejder vi på at samle og tilknytte en kerne af eksportparate danske byggevirksomheder i et konsortium omkring aktivhuset i Vietnam, siger han.
Omvendt fortegn
Hos ingeniør- og arkitektfirmaet Kærsgaard & Andersen, der er blandt partnerne i aftalen, har man ligeledes store forventninger til samarbejdet omkring det 600 m² store danskudviklede aktivhus. Administrerende direktør Niels Andersen fremhæver, at hovedparten af den vietnamesiske bygningsmasse – herunder de senere års prestigebyggeriet i glas og stål – er konstrueret uden tanke på energiforbrug. Som eksempel peger han på, at man i et par år gammelt højhus opført i Ho Chi Minh City har set sig nødsaget til at afspærre de fem øverste etager på grund af overophedning.
- Mens vi på vore breddegrader i vidt omfang kæmper for at holde på varmen, gælder det i Vietnam, hvor temperaturen aldrig når under tyve grader og i Ho Chi Minh City typisk runder 35 grader midt på dagen, om at holde på kulden og undgå overophedning. Men selv om udfordringerne har modsat fortegn, er teknikkerne i relation til energioptimering de samme, siger han.
Præcis som i Danmark handler det således om udvikling af energioptimeret design, hvor konstruktioner, byggeteknik, arkitektur og materialer spiller sammen i en fælles energieffektiv helhed, som nu skal præsenteres i det nye aktivhus.
Stærk platform for byggeeksport
Elly Kjems Hove fra DI Byg forventer, at aftalen sikrer dansk byggeri et åbent vindue til et vietnamesisk marked, der på alle områder er inde i en massiv udvikling,
- Det er et fantastisk projekt, der giver alle aktører indenfor byggeriet en enestående chance for at udbrede viften og vise, hvad vi kan i relation til energieffektivt byggeri. Det er helt sikkert et initiativ, der kan være med til at åbne det vietnamesiske marked, ligesom det på lidt længere sigt kan blive brohoved for dansk byggeri på andre af de sydøstasiatiske markeder, lyder det fra branchedirektøren.