23948sdkhjf

Spændende opgave til Aalsrode Tømrerfirma

Grenaa Dampvæveri skal omdannes til 53 ungdomsboliger. Om kort tid nedrives den gamle kedelbygning og genopstår herefter som moderne bebyggelse med bl.a. solceller og regnvandsopsamling til toilet.
Grenaa var en fuldt udbygget industriby, indtil globaliseringen indhentede mange af byens fabrikker omkring årtusindeskiftet.

Dette satte Grenaa Dampvæveri i spil. Den gamle kedelbygning har indenfor de seneste par år stået i forfald og præget bybilledet i en trist retning – men nu sker der noget.

Startskuddet til opførelsen af 53 ungdomsboliger på den tidligere GD grund har netop lydt og Aalsrode Tømrerfirma står som vindere af totalentreprisen. Det er resultatet af et vellykket samarbejde mellem Arkikon Arkitekter & Ingeniører, Boligselskabet B45 og Norddjurs Kommune, som nu giver anledning til at der bygges videre på historien og at GD bygningen får lov til at leve videre i nye klæder.

- Det skaber energi i byen, at vi nu i stedet for en ruin får en ny aktiv bydel, der ligger i aksen mellem torvet i den ene ende og byens mange uddannelsesinstitutioner i den anden, siger borgmester Jan Petersen.

Historisk nybyggeri i ny aktiv bydel
Byggeriet skal være med til at dække et stigende behov for ungdomsboliger hos unge, der uddanner sig i Grenaa. Fx trækker Viden Djurs mange unge studerende til byen og den udvikling kan nu forstærkes. Byggeriet ligger som en naturlig forlængelse af byens mange uddannelsesinstitutioner og er med til at skabe liv i området, som har været præget af industribygningens forfald.

Det har været grundlæggende for projektet, at sikre tydelige referencer til byens historie, da Dampvæveriets bygninger i høj grad er et lokalt monument på industrisamfundet. På grund af bygningens tilstand er man nødsaget til at rive den gamle bygning ned og genopbygge. For Arkikon har en af de helt store udfordringer været at formidle både den eksisterende bygnings historie og den nye funktion i ét projekt. Derfor har rammen for den nye bygning været den gamle kedelbygnings opbygning i rødt tegl med hvid indramning.

- Forvandlingen fra industri til bolig medfører naturligvis, at der for eksempel er behov for at tilføre mere dagslys, hvorfor vi indsætter store markante vinduespartier som en del af facaden. Ved både at fastholde rammen og tilføre nyt, bibeholdes den historiske reference samtidig med, at vi skaber ny dynamik, der signalerer bygningens nye funktioner, forklarer partner og designchef Thomas Enevold fra Arkikon, som har stået bag idégrundlaget og licitationsmaterialet.

Færdigbygget i 2013
Helt særligt er GD’s markante skorsten gentænkt som vartegnet på, at gammelt og nyt mødes. Skorstenen er delvis opmuret som elevatortårn, hvorefter den fortsættes til fuld højde som skelettet af den tidligere skorsten med det kendte GD logo.

Bygningen afsluttes med en tagterrasse, som giver plads til flere bæredygtige tiltag som blandt andet halvtag med solceller og regnvandsopsamling til toiletskyl. Nedbrydningen forventes at gå i gang allerede i løbet af december i år, hvorefter genopbygningen påbegyndes i starten af det nye år og forventes at stå færdig inden udgangen af 2013.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.327