23948sdkhjf

Stor aktion mod social dumping

Der var meget at komme efter, da Arbejdstilsynet, Skat og politiet onsdag gennemførte en landsdækkende aktion mod social dumping mod byggeriet og det grønne område.
Udenlandske virksomheder og tjenesteydere inden for bygge- og anlægsbranchen og det grønne område var i fokus, da Arbejdstilsynet, Skat og politiet onsdag fortsatte kampen mod social dumping.

Myndighedernes fokus var på moms- og skatteforhold, arbejds- og opholdstilladelser samt arbejdsmiljøforhold og anmeldelse til RUT.

Arbejdstilsynet gennemførte i løbet af dagen 84 kontrolbesøg og gav i alt 40 reaktioner. Af disse var 38 reaktioner for alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven. Arbejdstilsynet forventer dertil at afgive 12 indstillinger til politiet for overtrædelse af anmeldepligten til RUT.

- Aktionen afspejler, at der i bygge- og anlægsbranchen fortsat er alvorlige problemer med sikkerheden for både danske og udenlandske virksomheder og med at få udenlandske virksomheder til at anmelde sig i RUT. På nogle af byggepladserne fandt vi eksempler på fare for nedstyrtning, blyforurening og manglende uddannelse i opstilling af stilladser, siger centerchef i Arbejdstilsynet Jan Møller Mikkelsen.

Mistanker om mange fejl
For Skat viser resultatet af aktionen, at der i 47 ud af 72 besøgte virksomheder er fundet tilfælde, der skal undersøges nærmere for skatte- og afgiftsmæssige fejl. Det handler blandt andet om, hvorvidt virksomheder og deres ansatte skal betale skat til Danmark, om store kørselsfradrag for lønmodtagere, og om de arbejdende er lønmodtagere eller selvstændige erhvervsdrivende.

- Aktionen har vist, at der er mange mulige fejl. Dem undersøger vi nu nærmere. Allerede nu kan vi dog konstatere, at vores tilstedeværelse i indsatsen mod social dumping fortsat er helt berettiget, siger skattedirektør Per Jacobsen.

Politiet anholdt fem udlændinge på grund af manglende identitetspapirer. Efter nærmere undersøgelse er alle efterfølgende løsladt. Herudover blev en enkelt 3. landsstatsborger anholdt, idet han ikke var i besiddelse af gyldig arbejds- og opholdstilladelse.

Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering deltog på udvalgte hold på landsplan med henblik på at bistå politiet med kontrol af tredjelandsstatsborgeres opholdsgrundlag.

AKTIONEN I TAL
Arbejdstilsynets resultat af den fælles aktion med politi og Skat mod social dumping den 28. november 2012. (Kilde: Arbejdstilsynet)

Antal besøg på landsplan
Antal besøgte arbejdssteder 84
Antal besøgte virksomheder 92
Besøg fordelt på branche
Bygge og anlæg 54
Det grønne område 28
Øvrige 2
Nationalitet (antal besøgte virksomheder)
Danske 48
Udenlandske 44
Antal reaktioner for manglende registrering i RUT 12
Antal arbejdsmiljøreaktioner
Danske virksomheder 23
Udenlandske virksomheder 24
Resultatet af fællesaktionen er udtryk for et enkelt nedslag og et øjebliksbillede på, hvordan arbejdsmiljøet og RUT konkret ser ud på et lille udsnit af virksomheder. Der kan ikke fra aktionens resultat drages konklusioner på, hvordan billedet generelt er på arbejdsmarkedet.

De udenlandske virksomheder, som ikke var anmeldt i RUT, kan nu regne med en politianmeldelse og en efterfølgende bøde.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078