Nyt byrum til 23 millioner kroner
MJ Eriksson, Peter Søndergaard, Orbicon og Schønherr skal forny renæssancehavnen i Kerteminde. Projektet indvies i forbindelse med Kertemindes 600-års jubilæum som købstad.
Den fremtidige renæssancehavn bliver vartegn og indgangsportal og skal styrke Kerteminde som bosætnings- og turistby. Vinderprojektet består af tre elementer, der fungerer som små fortællinger i den store samlede fortælling: Granittæppet, Træpromenaden og Tidevandspladsen.
Området omkring Kertemindes gamle renæssancehavn fungerer i dag blandt andet som parkeringsplads med tilhørende veje, fortov, cykelsti og mindre friarealer. Kerteminde Kommune har længe ønsket at indrette området på nye måder, der styrker bylivet, og det er baggrunden for, at Kerteminde Kommune og Realdania udskrev en totalentreprisekonkurrence om projektet.
Fem teams blev prækvalificeret, og bedømmelseskomitéen var ikke i tvivl om hvilket forslag, der skilte sig ud. Også byrådet i Kerteminde har nikket til forslaget.
Ny sammenhæng mellem byen og vandet
Vinderprojektet er bygget op som ”Den store fortælling” om, hvordan byen søger ned mod vandet, der gives tilbage til byen. Projektet består af tre hovedelementer, der fungerer som tre små fortællinger i den store samlede fortælling: Granittæppet, Træpromenaden og Tidevandspladsen.
Granittæppet bliver en fortsættelse af den stenbelægning, der omkranser byens kirke. Tæppet bliver brudt af et snoet vejforløb og en række opholdssteder i granit. Den nye træpromenade skal forbinde hele havnerummet i et langt forløb. Tidevandspladsen bliver en nyfortolkning af renæssancehavnen oprindelige kystlinje. På Tidevandspladsens brede rampe vil byen og vandet bogstaveligt talt smelte sammen i takt med tidevandets flod og ebbe.
- Livskvalitet i det byggede miljø er centralt for Realdanias arbejde. Vinderprojektet formår på fornem vis at nyfortolke tidligere tiders vigtigste indgang til Kerteminde By. Projektet genskaber koblingen mellem byen og vandet, og området vil med sine nye opholdssteder og sammenhængende promenade blive omdrejningspunkt for et spændende og aktivt byrum, som igen får hjertet i Kertemindes identitet til at banke, siger Hans Peter Svendler, direktør i Realdania.
Arbejdet med at bearbejde og projektere vinderprojektet går i gang allerede i begyndelsen af december. Det er planen, at det nye byrum ved havnen skal stå færdigt i forbindelse med Kertemindes 600-års jubilæum som købstad i 2013.
Den samlede projektøkonomi er på knap 23 mio. kr., hvoraf Realdania bidrager med 15 mio. kr. Kerteminde Kommune bidrager med 6,9 mio. kr. samt arbejdstimer.