23948sdkhjf

Hinnerup Bibliotek ser lyset - og får styr på varmen

Efter et indeklimatjek af det 20 år gamle Hinnerup Bibliotek & Kulturhus er der nu sat gang i et Energibankprojekt til én million i bygningen.
Igennem flere år har den fysiske ArbejdsPladsVurdering i Hinnerup Bibliotek & Kulturhus vist, at medarbejderne klager over tør luft og høje inde-temperaturer om sommeren, og at der er for koldt om vinteren.

- Vi har selv prøvet at gøre lidt ved det, men det har ikke hjulpet. Så efterhånden var vi ved at betragte den tørre luft som et grundvilkår, men selvfølgelig var det ikke holdbart i længden, at vi sådan fyrede for fuglene, og at det i det hele taget var så svært at styre varmen i huset, fortæller Tine Rydahl, leder af Hinnerup Bibliotek & Kulturhus.

Varmestyring og zoner
Bygningsingeniør Anita Guldbæk fra Kommunale Ejendomme i Favrskov Kommune kom med indover og satte gang i en indeklimaanalyse styret af COWI.

Gennem analysen fandt COWI ud af, at luftfugtigheden i huset var meget lav. Årsagen viste sig at være en blanding af, at huset ikke havde nogen varmestyring og at de gamle lysarmaturer afgav rigtig meget varme. Der blev derfor tit varmt i biblioteket, og man luftede ud ved at åbne ovenlysvinduerne. Det betød i realiteten bare, at varmesystemet kom på overarbejde, og at der blev en meget tør luft i biblioteket.

Energiprojektet sætter derfor ind på flere områder. For det første får huset et nyt varmestyringsanlæg, som bliver opdelt i zoner, så det er lettere af styre. For det andet kommer der et nyt LED-belysningsanlæg, som vil afgive betydelig mindre varme, og lyset vil samtidigt blive styret både med dagslysfølere og rumfølere, så det kun brænder, når det er nødvendigt. Endelig vil ovenlysvinduerne får monteret automatisk styring og solblænding, så det bliver nemmere at regulere varmen. Alt i alt skulle disse indgreb gerne får styr på indeklimaet.

Indeklima og ressourcer
Der er også fundet penge til at indkøbe mere lys til reolerne, så brugerne bedre kan se, hvad der står på hylderne.

- Det er godt, at medarbejderne blev ved med at kommentere det dårlige indeklima, for det har sat fokus på problemerne, og nogle eksperter har set det i en større sammenhæng. Vi kunne ikke selv løse det, siger Tine Rydahl på sit kontor, hvor hun også er ved at få skiftet lysarmaturerne ud.

Projektet koster en mio. kr. og er finansieret via kommunens Energibank.

Fakta:
Favrskov Byråd har etableret Energibanken, der finansierer energibesparende investeringer i institutionerne. Formålet med Energibanken er at mindske energiforbruget på de forskellige institutioner ved at iværksætte energibesparende projekter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096