23948sdkhjf

Konference sætter fokus på bygningens femte facade

Der er fortsat mange skader på tage og undertage, og de koster bygningsejere dyrt. Det er ærgerlige omkostninger – især fordi de er unødvendige, mener to erfarne teknikere.
Taget er bygningens femte facade og én af de vigtigste bygningsdele. Der er kommet mange nye regler, metoder og praktiske løsninger på tagområdet, som det derfor er vigtigt at holde sig helt ajour med, hvis man arbejder professionelt med tage.

Men der er fortsat mange skader på tage og undertage – både i forbindelse med renoveringsarbejder og ved nybyggeri. Det skyldes ofte en vis forvirring og usikkerhed om valg af den rigtige tagkonstruktion og om hvilke regler og anvisninger, der gælder for de forskellige tagformer og -materialer.

Det har fået de to erfarne teknikere seniorforsker, civilingeniør Erik Brandt, SBi, og teknisk direktør, civilingeniør Tommy Bunc-Nielsen, Bygge- og Miljøteknik A/S til at tage initiativ til en ny konference. Sammen med Byggecentrum har de sammensat et program, hvor fagfolk under overskriften “Tagdagen 2012” føres ajour med udviklingen på tagområdet.

Få overblik over regler og teknikker
Konferencen er en opfølgning på den meget velbesøgte tagdag i 2010, men denne gang med fokus på tekniske emner og praktiske anvendelser.

- Der har de senere år været meget fokus på tage og undertage, men der er stadig mange skader på tage, der bl.a. skyldes manglende projektering eller forkert udførelse af detaljer eller manglende viden om, hvordan tagmaterialer eller komponenter skal anvendes sammen, forklarer Erik Brandt.

- Desuden er der kommet nye energiregler – også ved renoveringsarbejder. Især ved renovering er det vigtigt, at man både kender reglerne og ved hvad det kræver også af de øvrige bygningsdele, fx dampspærrer, lægter og undertag, for at få et vellykket resultat, påpeger Erik Brandt.

Tommy Bunch-Nielsen supplerer:

- Taget er den vigtigste bygningsdel, og selv små dryp fra taget kan få folk til at gå i panik og træffe forkerte beslutninger om udbedringer. Det er derfor vigtigt, at der i byggeriet er stort fokus på tagets tæthed og fugttekniske funktion, så der ikke opstår kondensproblemer og skimmelsvamp. Efter at skimmelsvampen blev ’opfundet’ i midten af 1990'erne, har vi måttet stramme op på reglerne for tagdesign, og det er vigtigt at alle er opmærksomme på disse ændringer både hvad angår ventilation og dampspærrens tæthed.

På konferencen præsenteres den nyeste viden inden for tagområdet; overblik over teknikker og de nyeste regler og håndtering i relation til ventilation, isolering, lufttæthed for dampspærrer og undertage.

- Og vi tager fat på en trio af højaktuelle praktiske temaer: Renovering af hhv. flade og rejste tage, indbygning af kviste og udnyttelse af tagetager. Der ses på state of the art-løsninger og mulighederne drøftes, fortæller projektleder Lars Tangaa fra Byggecentrum.

FAKTA: Tagdagen 2012
Undervisere
Seniorforsker, civilingeniør Erik Brandt, SBi
Teknisk direktør, civilingeniør Tommy Bunch-Nielsen, Bygge- og Miljøteknik A/S
Seniorkonsulent Niels Strange, Dansk Byggeri
Direktør, civilingeniør Lauritz Rasmussen, Taasinge Træ A/S
Civilingeniør Mads Vinther, EKJ rådgivende ingeniører

Tid og sted
Onsdag den 12. december 2012 kl. 09.00 - 16.30 hos Byggecentrum i Middelfart
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078