23948sdkhjf

Offentlige byggeudbud opslås uden arbejdsklausuler

93 procent af de offentlige udbud på Konkurrence- og Forbrugerrådets udbudsdatabase opslås uden at nævne løn, arbejdsvilkår og overenskomster.
Offentlige byggeopgaver accepterer løndumping.

Det konstaterer Ugebrevet A4 i dag på baggrund af en gennemgang, som er foretaget i Konkurrence- og Forbrugerrådets udbudsdatabase.

Ifølge gennemgangen opslås 2.150 ud af 2.301 offentlige udbud – svarende til 93 procent – uden at nævne løn, arbejdsvilkår og overenskomster med et ord.

KL: Ulovligheder skal stoppes
Det er især kommunerne, som dropper de såkaldte arbejdsklausuler. Alene i løbet af 2012 har Ugebrevet A4 fundet 798 kommunale udbud uden krav om overenskomster på udbud.dk.

Hos Kommunernes Landsforeningen afviser kontorchef Karsten Thysted dog, at kommunerne accepterer ulovlig aktivitet.

- Halvdelen af kommunerne bruger arbejdsklausuler, hvor det er relevant. Nogle kommuner er så små, at de ikke har store byggerier, hvor det er oplagt at bruge arbejdsklausuler. Hvis en underentreprenør ansætter folk, der ikke betaler skat og praktiserer social dumping, skal det stoppes - jo før des bedre. Det vil ingen kommuner acceptere, siger han.

Dansk Byggeri afviser tvang
Hos Danske Regioner understreger man, at der altid stilles krav om løn og overenskomst. Kravene står indskrevet i selve kontrakten, men til gengæld fører regionerne ikke nøje opsyn med, at disse overholdes. Det sker udelukkende gennem stikprøvekontroller.

Og det vækker undren hos LO, hvor næstformand Lizette Risgaard kalder tallene for ”utroligt skuffende” og opfordrer til, at de offentlige myndigheder ser de kontraktvindende firmaer efter i kortene.

Dansk Byggeri afviser på sin side, at der bør være krav om at følge bestemte overenskomster.

- Den form for klausuler og tvang begrænser konkurrencen. Det gør byggeriet stift og ufleksibelt, siger Peter Stenholm, direktør i Dansk Byggeri.

Læs hele undersøgelsen fra Ugebrevet A4 her.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094