23948sdkhjf

Under en tiendedel af oliefyrede kedelanlæg er tjekket

Energistyrelsen overvejer at politianmelde ejere af oliekedler, som ikke får gennemført den obligatoriske energimåling.
Kun 23.000 af landets ca. 250.000 oliefyrede kedelanlæg har været igennem den lovpligtige energimåling. Der var status pr. 1. juni i år, hvor de mange tjek ellers skulle have været gennemført.

Det skriver Dansk VVS på baggrund af en undersøgelse, fagbladet har fået foretaget af Energistyrelsen.

Energistyrelsen beklager efterslæbet og overvejer, hvordan ordningen kan komme op i gear.

- Vi må erkende, at det går langsommere med at få foretaget energimålingerne, end vi havde forestillet os. Det er klart, at antallet af energimålinger ikke er så mange, som man kunne ønske sig, siger fuldmægtig Kåre Groes fra Energistyrelsen til Dansk VVS.

Venter med sanktioner
Selvom det er kedelejerne selv, som har ansvar for at få udført energimålingerne, har Energistyrelsen ikke kørt en informationskampagne om de nye regler. Og det undrer Tekniqs teknisk chef Christian Jarby, som opfordrer Energistyrelsen til at køre en bred informationskampagne.

Kåre Groes forklarer til Dansk VVS, at en informationskampagne er blandt de tiltag, styrelsen overvejer. Det er politianmeldelse af oliekedelejere, som ikke får gennemført den obligatoriske energimåling, dog også.

Men selvom en lovændring fra foråret giver Energistyrelsen mulighed for at give bødeforlæg rent administrativt på både energimærkningsområdet og når det gælder energimåling af oliekedler, vil det dog ske som en regulær politianmeldelse:

- Foreløbig må vi dog vente med denne mulighed, for selvom lovgivningen er på plads, mangler der stadig at blive skrevet en bekendtgørelse, siger Kåre Groes til Dansk VVS.

Fakta om energisyn
• Ineffektive, oliefyrede kedel- og varmeanlæg skal i forlængelse af den obligatoriske energimåling have udført et energisyn af en teknisk ekspert.
• Formålet med energisynet er at vejlede kedelejeren i, hvordan der kan opnås energibesparelser.
• Kedler fra før 1977 skal automatisk energisynes, og desuden skal også yngre kedler, der overskrider grænseværdierne for røgtab eller sodtal, gennem et energisyn.
• Energistyrelsen sender brev til kedelejeren med oplysning om eftersynskravet.
• Ved energisynet beregner den tekniske ekspert kedelanlæggets virkningsgrad, som er et mål for anlæggets effektivitet. Virkningsgraden er udtryk for den andel af energien, en kedel kan omsætte til varme, når den kører ved fuld belastning. For eksempel udnytter ældre oliekedler ofte kun 70-75 procent af energien, mens de mest energieffektive nye kedler udnytter tæt på 100 procent.


Ovenstående er baseret på artiklen ’Energimåling i slæbegear’ som er skrevet af Klaus A. Jensen og tidligere har været bragt i novemberudgaven af fagbladet Dansk VVS
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081