23948sdkhjf

Realdania uddeler over en milliard trods milliardunderskud

Bortfald af tidligere bevillinger sikrer over 500 mio. kr. i indtægter

Det er afkastet af Realdanias kommercielle investeringer, der er grundlaget for de filantropiske uddelinger til projekter rundt omkring i landet. Efter gode år med høje afkast viste 2022 sig som et år, hvor de globale aktiemarkeder gav markante negative afkast - blandt andet som følge af krigen i Ukraine.

Selv om de negative investeringsmarkeder gav Realdania et underskud på 1.786 mio. kr. efter skat i 2022, kunne foreningen alligevel bevilge uddelinger for 1.148 mio. kr. til nye projekter.

Det negative negativt blev primært drevet af kursfald inden for hoved-aktivklasserne Equities, Fixed Income Investment Grade og Fixed Income Non-Investment Grade, oplyser Realdania i en pressemeddelelse om årets gang.

– Det er selvfølgelig aldrig tilfredsstillende med et underskud. Når det er sagt, kan vi dog alligevel glæde os over, at afkastet i lyset af verdenssituationen og markedsudviklingen har været tilfredsstillende, og at vi også i 2022 har kunnet støtte projekter over hele landet med et markant beløb. Og samtidig har vi helt ekstraordinært kunnet støtte ofrene for krigen i Ukraine, siger Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania.

Over en halv milliard bortfald 

Til indtægtssiden er blandt andet bortfald af tidligere års bevilgede uddelinger til 553 mio. kr. også indført som indtægter. Bortfaldet stammer hovedsageligt fra, at projektet med at etablere et UN Live Museum i København i juni 2022 måtte opgives. 

Bortfaldet har været medvirkende til, at Realdania har kunnet bevilge over en mia. kr. i støtte til projekter.

I lyset af krigen i Ukraine gav Realdania helt ekstraordinært en donation på 100 mio. kr. til arbejdet med at hjælpe ofrene for krigen. Donationen ligger inden for Realdanias vedtægtsmæssige rammer, men den er ikke en del af foreningens sædvanlige filantropiske arbejde med at skabe øget livskvalitet gennem det byggede miljø. Donationen blev givet til Dansk Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp og Red Barnet.

Den filantropiske projektportefølje udgjorde 23,6 mia. kr. ultimo 2022, mens antallet af igangværende projekter udgjorde 924 ved udgangen af året mod 982 året før. I 2022 er der afsluttet i alt 265 projekter.

Flere missionsrettede investeringer

I 2022 skruede Realdania igen op for de missionsrettede investeringer - den aktivklasse, som foreningen introducerede i 2020. Mission Related Investments (MRI) har til formål at skabe positive effekter inden for Realdanias specifikke filantropiske arbejdsfelt og samtidig skabe et markeds-lignende økonomisk afkast. I 2022 øgede foreningen sine MRI-investeringer, så de ved årsskiftet udgjorde i alt 609 mio. kr. Der er i 2022 blevet vedtaget yderligere investeringer inden for proptech, finansiering af energirenovering samt investeringer inden for den cirkulære økonomi.

– Vores MRI-investeringer har indtil videre primært været inden for områder, der tapper ind i et mere effektivt og bæredygtigt byggeri. Et område, som også står centralt i vores filantropiske mål. Også i de øvrige investeringer har vi øget fokus på klimamæssig bæredygtighed og en præference for grønne investeringer, siger adm. direktør Jesper Nygård.

Realdanias mål er at have 5 pct. af investeringsformuen i missionsrettede investeringer inden 2026, hvor den nuværende investeringsstrategi udløber.

Bevillinger på 500-600 millioner

I 2023 forventer Realdania et niveau for bevilligede uddelinger i størrelsesordenen 500-600 mio. kr. Forventningen ligger på niveau med de senere år og er baseret på estimater af og langsigtede forventninger til finansmarkederne. 

Med udgangspunkt i de konkrete forventninger til udviklingen i det kommende år, og til niveauet for filantropiske uddelinger, forventer Realdania samlet set et overskud efter skat og uddelinger i 2023 i niveauet 200-300 mio. kr.

Læs meget mere om Realdanias arbejde og udviklingen i 2022 på Building Supplys søstermedie Licitationen:

Realdania holder kursen trods milliardunderskud

 

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111