Mureruddannelse genbruger 125.000 mursten årligt
I mureruddannelsens haller i Glostrup er der masser og plads og højt til loftet. Her står backgammonborde side om side med bænke og grills – alt sammen bygget af eleverne med genbrugte mursten og lecablokke.
Men det kræver materialer, og mange af dem.
153.600 mursten købte uddannelsesinstitutionen Next Uddannelse København sidste år, og af dem estimerer uddannelsesleder Jan Laursen, at de har genbrugt op mod 125.000 sten – altså omtrent 80 pct.
Murernes genbrug af materialer spiller en rolle økonomisk, og samtidig er det et led i Next Uddannelse Københavns overordnede bæredygtighedsstrategi. Ifølge Jan Laursen er initiativet opstået som en naturlig forlængelse af samfundets udvikling:
– Vi sparer penge, det er klart, men det føles ikke som en sparerunde. Det er nærmere en naturlig udvikling, i forhold til hvad der sker i verden omkring os og med verdensøkonomien, forklarer han.
Prisstigning på 450 procent
Siden Jan Laursen i 2006 startede som uddannelsesleder for murer- og stilladsuddannelserne har han opfordret til, at man genbrugte materialer i undervisningen, og d sidste par år er genanvendelsen af især mursten blevet endnu mere aktuel:
– Med forsyningskrisen er prisen på mursten steget med op mod 450 pct., og i nogle perioder har teglværkerne helt nedlukket produktionen. I de situationer har det været en fordel, at vi allerede havde faste procedurer for genanvendelsen af materialer, fortæller Jan Laursen.
På mureruddannelsen gør man brug af ren mørtel uden iblandet cement, da det gør det muligt at skille murstenene fra hinanden. Det er nemlig en fast del af undervisningen, at eleverne skal rense murstenene efter brug, så de er klar til næste hold. Murstenene bliver genbrugt tre til fem gange, og det er op til elever og lærere at vurdere, hvornår materialerne bør kasseres, så man sikrer, at kvaliteten stadig er i top.
Uddannelsesinstitutionens direktør Ole Heinager ser også initiativet hos murerne som et eksempel på, hvordan Next arbejder hen mod en mere bæredygtig fremtid:
- Murerne har genbrugt mursten i mange år, men lige nu er det aktuelt som aldrig før – verdensøkonomien er presset, men det er klimaet også, så fremgangsmåden hos murerne er på alle måder relevant, siger Ole Heinager.