Enormt potentiale for byggeri af spildevandsanlæg i Kina
Kina ‘bokser’ stadig med håndtering af spildevand – dansk know how skal på banen, lyder det fra DI.
Som en eventuel løsning på problemet har man adskillige steder i landet blandt andet forsøgt sig med rensningsanlæg, der skal fjerne slum. Men på grund af utilstrækkelige kompetencer på området har håndteringen blot forværret situationen og medført yderligere skader.
Ifølge en årlig rapport fra China Greentech 2012 har den ukorrekte håndtering af slum medført skader for mange millioner. I 2009 blev 6.500 tons slum med giftige metaller bortskaffet på uhensigtsmæssig vis, hvilket alene betød et økonomisk tab på 100 millioner RMB (ca. 90 mio. DKK). Ifølge rapporten er dette ikke et enestående tilfælde. Kinas ukorrekte håndtering af slum understreger landets manglende erfaring og tekniske know-how.
Kina investerer massivt i spildevandssystemer
Der er imidlertid ikke mangel på ambitioner eller kapacitetsopbygning. Antallet af investeringer i spildevandsanlæg er på fem år steget fra 718 anlæg til 2.823 anlæg i 2010, og inden udgangen af 2012 estimeres det at tallet vil overgå 5.200, hvilket repræsenterer en årlig vækst på 31 procent. I Beijing og de omkring liggende byer er vækstraten for spildevandssystemer helt oppe på 94 procent.
Glen Mikkelsen, Managing Director for DI’s kontorer i Kina vurderer at landets vand- og spildevandskonflikter baner vejen for dansk viden:
- Som bosat i Kina er erosion af grundvandsspejl og spildevandsproblemer naturligvis alarmerende, men man må også konstatere, at dette bør være en oplagt mulighed for danske virksomheder. Det er sjældent man ser et så klart eksempel på et kæmpestort uløst problem koblet med massive fremtidige investeringer og eksistensen af en dansk verdensklasseklynge. Der bør være masser af muligheder for dansk viden- og teknologioverførsel, forklarer han.
’Megapoler’ skaber grobund for bæredygtige løsninger
Ifølge en kvantitativ analyse fra Urban China Initiative er der en tydelig sammenhæng mellem gennemsnitsindkomsten per indbygger og udviklingen af bæredygtighed i de dertilhørende byer. Undersøgelsen viser, at byer med en gennemsnitlig indkomst per indbygger der spænder fra 10.000 til 30.000 RMB (cirka 9.000 til 27.000 DKK), er byer, hvor fremtidig udvikling vil indebære bæredygtige løsninger. Stærkest er sammenhængen mellem indkomst og miljømæssige tiltag, som omfatter luftkvalitet, håndtering af spild og bæredygtige byggekonstruktioner.
EIU estimerer, at antallet af Kinas større byområder vil stige fra tre i 2000 til tretten i 2020. Disse såkaldte ‘megapoler’ vil ved udgangen af dette årti tilsammen repræsentere næsten en tredjedel af den samlede urbanisering. Med regeringens udvidelse af de nye kæmpe byområder, vil landet opleve en stigende indkomst blandt indbyggertallet i flere byområder. Den kommende vækst i disse byer vil derfor også skabe grobund for forretningsmuligheder, der inkluderer bæredygtige løsninger.
Gør som Landia
Xuzhou, hvor DI i 2010 etablerede et kontor, er et fremragende eksempel på en by i rivende udvikling og med en fordelagtig infrastruktur. Omgivet af landets kommende ‘megapoler’, og med en effektiv infrastruktur og lavere omkostninger end de velkendte byer som Beijing og Shanghai, tilbyder Xuzhou en forholdsvis billigere opstart for udenlandske virksomheder.
Landia, der blandt andet producerer pumper til biogas- og spildevandsbranchen, er én af de danske virksomheder, som har formået at udnytte mulighederne i Kina. Thorkild Maagaard, Regional Manager, Landia, udtaler:
- Potentialet for produkter som vores på miljøområdet er enormt i Kina. Vi har siden etableringen på DI’s kontor i Kina og ansættelsen af vores kinesiske salgsmedarbejder formået at opbygget nære relationer til kunder og samarbejdspartnere. Dette havde ikke været muligt i samme grad og så hurtigt uden lokal indsigt og fysisk repræsentation i landet. Vi mærker stor interesse for vores produkter og har oplevet hurtigere vækst end forventet. Dette er især i kraft af vores teknologi, høje kvalitet samt lokale tilstedeværelse.
Få mere at vide om DI’s kontorer i Kina
Managing Director Glen Mikkelsen, +86-139 17 78 40 76, glmi@diab.cn
Branch Manager Josefine Kern Jensen, +86-139-1874-8391, jkj@diab.cn
Managing Director Glen Mikkelsen, +86-139 17 78 40 76, glmi@diab.cn
Branch Manager Josefine Kern Jensen, +86-139-1874-8391, jkj@diab.cn