23948sdkhjf

Maveplasker: Flere fejl forsinker svømmehal igen, igen, igen

Bygherre giver tidligere entreprenør skyld for ny forsinkelse af Frederiksberg Svømmehal. Forundret entreprenør-direktør skyder tilbage

Opdateret kl. 11:04 med kommentar fra Martin Skou Heidemann, adm. direktør i den tidligere entreprenør på projektet, Skou Gruppen. 

Forsinkelse er fulgt af forsinkelse på renoveringen af Frederiksberg Svømmehal, og regningen er bare vokset og vokset. 

Nu sker det igen.

Den nye forsinkelse betyder således, at vi skal et godt stykke ind i 2024, inden badegæster igen bliver inviteret indenfor i en nyrenoveret udgave af den 90 år gamle og mosaikudsmykkede svømmehal. Det oplyser Frederiksberg Kommune.

Problemerne og forsinkelsen fører tilbage til, at Frederiksberg Kommune og den oprindelige entreprenør, Skou Gruppen, opsagde samarbejdet ved årsskiftet 2021-22.

Siden er der anlagt en voldgiftssag fra kommunens side mod entreprenøren.

Efter et genudbud fik Viuff Anlæg A/S i september 2022 så ansvaret for at færdiggøre istandsættelsen, og det lød i den forbindelse, at svømmehallen skulle genåbne senest med udgangen af 2023 – 2,5 år senere end planlagt.

Men sådan går det altså ikke.

Flere fejl og mangler

Istandsættelsen af Frederiksberg Svømmehal er ganske vist godt i gang i samarbejde mellem den nye entreprenør og kommunens totalrådgiver, Cowi, lyder det.

Detailundersøgelser viser imidlertid, at der er "flere fejl og mangler i den tidligere entreprenørens arbejder end dem, som Frederiksberg Kommune kendte til, indtil for nylig". Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

– Det har været og er fortsat dybt utilfredsstillende, at den tidligere entreprenør ikke har løftet opgaven. Vi er så mange, der savner vores gamle svømmehal, og jeg har svært ved at finde ord for, hvor vred jeg er over den kvalitet – eller nærmere mangel på samme - den tidligere entreprenør leverede, siger borgmester Michael Vindfeldt (S).

Problemramt renovering

Frederiksberg svømmehal er projekteret og bygget i perioden 1931 – 1934. Badet er indviet den 17.5.1934. Badet er tegnet af arkitekten A.S. Lauritzen.

Ifølge tidsplanen skulle bygningen være genåbnet i juli 2021 efter et års omfattende renovering.

I et forsøg på at få renoveringen på rette spor indgik bygherre, Frederiksberg Kommune, og entreprenør, Skou Gruppen A/S, i juni 2021 en aftale, som satte aflevering til januar 2022. Planen holdt ikke, og i december 2021 endte det med varsling om ophævelse af samarbejdet, en trussel der blev til virkelighed i januar 2022.

Frederiksberg Kommune meldte siden ud, at færdiggørelsen skulle vare indtil udgangen af 2023. Sådan lød det også efter et genudbud, hvor Viuff Anlæg blev valgt til at afslutte renoveringen.

Prisen for renoveringen lød ved starten af 2020 på cirka 78 mio. kr., Det tal var forud for ophævelsen af kontrakten med Skou Gruppen steget til 100 mio. kr. Hvor prisen ender er pt ikke oplyst fra Frederiksberg Kommunes side.

De nyopdagede udfordringer er mangelfuldt udført korrosionsbeskyttelse og betonreparationer, der ikke lever op til kvalitetskravene, forklarer kommunen.

– Jeg er frustreret over, at det nu ser ud til, vores svømmehal først åbner i løbet af 2024. Færdiggørelsen er allerede forsinket flere gange, og det er næsten ubærligt, at der fortsat kommer ting for dagen, som forsinker arbejdet yderligere, fortsætter Michael Vindfeldt.

Entreprenøren skyder tilbage

Direktør hos Skou Gruppen, Martin Skou Heidemann, udtrykker nu frustration og undren overfor Licitationen - Byggeriets Dagblad omkring de nye anklager.

- Vi har ikke hørt om det før nu, siger en fortørnet Martin Skou Heidemann. 

Han tilføjer:

- Vi ved ikke, hvad det drejer sig om.

I hans optik kan der meget vel være tale om "røgslør fra kommunens side", som hænger sammen med kommunens tidligere beslutninger. Direktøren har i hvert fald en noget anden forståelse af sagen, lyder det. 

Voldgiftssag

Der er da også aktuelt en pågående konflikt mellem de to parter.

Frederiksberg Kommune har nemlig anlagt en voldgiftssag mod den tidligere entreprenør, Skou Gruppen, som følge af ophævelsen af kontrakten ved årsskiftet 2021-22, da entreprenøren efter Frederiksberg Kommunes opfattelse ikke levede op til tidsplan eller kvalitetskrav. I tilknytning til voldgiftssagen gennemføres der syn og skøn ved en uvildig skønsmand.

Frem mod opsigelsen af aftalen lød det fra Martin Skou Heidemann, at man igennem hele projektet har forsøgt at få projektet gennemført i overensstemmelse med bygningsreglementet, normer, vejledninger og almindelig dansk byggeskik. 

Stridens kerne var i følge entreprenøren, hvordan de nye bassinkonstruktioner og VVS-installationer skal udføres.

Bliver klogere i april

Alt i alt betyder de nye opdagelser, at genåbningen udskydes igen, igen, og at skyldspørgsmålet fortsat er ubesvaret.

For nuværende ser man ind i en dato for entreprenørens aflevering i andet kvartal 2024, hvorefter svømmehallen skal idriftsættes, skriver Frederiksberg Kommune.

Der er dog tale om en foreløbig melding, understreges det. Et mere præcist tidspunkt bliver meldt ud, når de nyopdagede fejl og mangler samt konsekvenserne for tidsplanen er fuldt ud afdækket i løbet af april.

Konsekvenserne for økonomien i projektet, er der ingen meldinger om i denne omgang.

Ved starten i 2020 var prisen sat til cirka 78 mio. kr., og allerede inden kontrakten med Skou Gruppen blev ophævet, var tallet steget til 100 mio. kr.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.322