23948sdkhjf

Skatteændring bremser ingeniørfirmaers eksport

Danmarks rådgivende ingeniørvirksomheder har oplevet et stort tab af eksport det sidste halve år – udstationeringsskatten får skylden.
Det gik ellers lige så godt.

Danmarks rådgivende ingeniørvirksomheder har oplevet fremgang gennem hele krisen, men i løbet af det seneste halve år er eksporten gået helt i stå.

Det viser ny konjunkturundersøgelse fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), som Berlingske citerer i dag.

- Det er helt entydigt den skatteændring, der slår hårdt igennem med det samme. Virksomhederne har været nødt til at medregne den i deres tilbud, og det betyder, at de ikke længere er konkurrencedygtige på de internationale markeder. Derfor kan vi allerede nu aflæse en klar negativ effekt på de danske forretninger, siger foreningens adm. direktør, Henrik Garver, til avisen.

Han hentyder til ligningslovens § 33 A, som blev afskaffet med vedtagelsen af skattereformen og dermed ophæver udstationeredes skattefritagelse.

V og K vil genindføre skattefritagelse
Faldet i eksporten er det største, der er blevet registreret i den tid, FRI har lavet målinger.

I perioden fra oktober 2011 til skattereformens vedtagelse i maj oplevede 43-44 procent af virksomhederne en fremgang i eksporten. Nu oplever mere end hver fjerde en nedgang, mens ingen melder om fremgang.

Ifølge Lars Peter Søbye, topchef i COWI, er udviklingen ikke overraskende:

- Det giver sig selv, at når vi giver tilbud, er vi ikke længere konkurrencedygtige, hvis vi bruger danskere. Det er ikke økonomisk muligt at vinde de eksportopgaver i et internationalt marked, hvor det i forvejen er marginaler, der afgør det. Derfor bruger vi blandt andet vores norske datterselskab og vores medarbejdere der, og det betyder, at eksporten, profitten og den ekstra beskæftigelse, som eksporten skaber, aflejres i Norge, siger han og opfordrer politikerne til hurtigst muligt at overveje en ændring af reglerne.

I starten af oktober fremsatte Torsten Schack Pedersen (V), Kristian Jensen (V), Mads Rørvig (V), Mike Legarth (KF) og Brian Mikkelsen (KF) et forslag om, at folketinget genindfører ligningslovens § 33A. Forslaget foreslås finansieret som led i finansloven for 2013.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095