23948sdkhjf

Byggebosser vil hyre ukrainske flygtninge til 75 kroner i timen

En række arbejdsgivere i byggebranchen forsøger at hyre ukrainske flygtninge til meget lave lønninger

På årsdagen for den russiske invasion forsøger arbejdsgivere at få ukrainske flygtninge til at arbejde for lønninger langt under det danske lønniveau.

En gennemgang af flere Facebook-grupper, som efter krigen blev oprettet for at hjælpe ukrainske flygtninge i Danmark, viser, at flere arbejdsgivere lægger jobannoncer på nettet, hvor de søger efter billig arbejdskraft fra Ukraine.

Fagbladet 3F har fundet eksempler på jobannoncer, hvor arbejdsgivere leder efter erfarne murerarbejdsmænd fra Ukraine med lønninger på 75 kr. i timen. I et andet opslag efterspørges ukrainere, som kan hjælpe med at opsætte gipsvægge i København – typisk tømrerarbejde – for 100 kr. i timen.

Det er ikke første gang, at Fagbladet 3F afslører, at nogle arbejdsgivere i Danmark underbetaler ukrainske flygtninge.

Dengang fik afsløringerne daværende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til at kalde opførslen for “grotesk” og understrege, at danske arbejdsgivere ikke havde ret til at udnytte de tusindvis af ukrainere, der er flygtet til Danmark.

Omkring 30.000 ukrainere opholder sig i øjeblikket som flygtninge i Danmark. Over 7.000 af dem har et arbejde, viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Med særloven, som Folketinget vedtog kort efter, at de ukrainske flygtninge begyndte at strømme til Danmark, fik ukrainerne adgang til job på samme vilkår som øvrige EU-borgere.

Arbejdsmarkedsforsker og lektor ved Københavns Universitet Jens Arnholtz beskriver flygtningene fra Ukraine som en særligt sårbar gruppe på det danske arbejdsmarked.

- For de kan ikke tage hjem eller tage til et andet EU-land og søge arbejde. De er derfor mere afhængige af, hvordan de bliver behandlet i Danmark, siger Jens Arnholtz.

Han forklarer, at ukrainerne allerede inden krigen tilhørte den gruppe, som fik de dårligste job på det danske arbejdsmarked.

- Man kan spørge, om politikerne ikke har et særligt ansvar for at holde styr på, at ukrainerne ikke behandles dårligt, når de med særloven har givet flygtninge adgang til arbejdsmarkedet, siger han.

Fagbladet 3F har kontaktet Udlændinge- og Integrationsministeriet for at spørge, hvad de kender til ukrainske flygtninges løn- og arbejdsvilkår i Danmark, og hvad de har gjort for at undersøge forholdene for flygtningene.

Udlændinge- og Integrationsministeriet henviser til Beskæftigelsesministeriet, som ikke er vendt tilbage inden deadline.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125