23948sdkhjf

Otte initiativer skal forbedre prækvalifikationer

Under titlen ”Professionel udvælgelse i byggeriet” har Realdania og Byggeriets Evaluerings Center arbejdet på at lette administration og omkostninger i udvælgelsesprocesser.
Siden januar 2012 har Byggeriets Evaluerings Center arbejdet på at afdække mulighederne for at nedbringe ressourceforbruget i byggeriets udvælgelsesprocesser – herunder prækvalifikationer. Der er afholdt over 40 interviews og møder med bygherrer, arkitekter, rådgivende ingeniører og organisationer.

Ifølge projektleder Simon Mortensen viser analysen af prækvalifikationer, at der er et stort potentiale for effektivisering, så både udbyder og ansøger opnår en bedre proces.

- Eksempelvis spildes alt for mange ressourcer på at kopiere dokumentation og aflevere det i mapper. Vi peger derfor på, at brug af digitale udbud kan være med til at optimere processen, siger han.

Resultatet af projektet er en 74 sider lang rapport der sammenfatter otte initiativer, som Byggeriets Evaluerings Center (BEC) har valgt at arbejde videre med:

• Initiativ nr. 1: Udbudsbekendtgørelsens opbygning
• Initiativ nr. 2: Dokumentationskravene og prækvalifikationskriterierne
• Initiativ nr. 3: Digitale udbud
• Initiativ nr. 4: Tilbagemeldingen
• Initiativ nr. 5: Overblik gennem skemaer
• Initiativ nr. 6: Digitalisering af referencer
• Initiativ nr. 7: Automatisk indhentning af data fra eksterne databaser
• Initiativ nr. 8: Automatisk udfyldning af evalueringsskemaet

Kommunikation skal bryde vanetænkning
Projektet har fra starten haft fokus på en øget anvendelse af digitale udbudsportaler. Men hvis fordelene er så store, hvorfor er der så stadig mange udbud, som gennemføres på den 'traditionelle' måde? Rapporten peger på, at nogle udbydere opfatter en digital udbudsportal som et fordyrende led og som besværlig at arbejde med. Derfor er en af anbefalingerne at reducere denne barriere ved at gøre det nemt at komme i gang. De bygherrer, som benytter digitale udbud, fortæller, at de aldrig kunne drømme om at bruge andet.

- Det er vores opgave at arbejde med initiativer, der er til gavn for både udbyder og ansøger. Der sker så meget i byggesektoren, at man nogle gange har en tendens til at gøre som 'man plejer'. Derfor vil vi gøre meget ud af, at kommunikere de fordele, der er forbundet med digitale udbud – både for udbyder og ansøger, siger BEC-direktør Peter Hesdorf.

Planen er, at de konkrete resultater, der kommer ud af BEC’s otte initiativer, vil blive præsenteret i starten af 2013. BEC har etableret samarbejder med udbydere af digitale udbudsplatforme om at implementere anbefalingerne ind på deres platforme.

Læs rapporten her (åbner som pdf-dokument)
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11