Ny pris til aarhusiansk sundhedsbyggeri
Kræftens Bekæmpelse, Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma og Cubo Arkitekter får endnu en pris for rådgivningscenteret Hejmdal i Aarhus.
Denne gang er det Dansk Forening for Brobygning og Bærende Konstruktioner, der hædrer Hejmdal med særlig udmærkelse. Foreningens formand, Henning Schultz, der er divisionsdirektør i Danmarks største entreprenørvirksomhed, MT Højgaard, fortæller om baggrunden for udmærkelsen:
- Foreningen vil med den særlige udmærkelse markere, at ekstraordinære konstruktioner ikke altid behøver at være i stor skala som Storebæltsbroen eller Danmarks Radios koncerthus. Vi har i flere år vurderet muligheden for at uddele udmærkelsen, men Hejmdal er det første projekt, som vi mener, opfylder kriterierne.
Udmærkelsen begrunder Henning Schultz med et enestående resultat af et tæt samarbejde mellem en nytænkende bygherre, et stærkt rådgiverhold og dygtige udførende håndværkere.
Guggenheim-arkitekt bag grundidé
Hejmdal ligger i Aarhus Sygehus’ gamle portnerbolig, der er blevet totalt renoveret og nyindrettet til et moderne patienthus og rådgivningscenter for Kræftens Bekæmpelse. Den arkitektoniske grundidé til renoveringen er udtænkt af det internationale arkitektfirma, Frank Gehry, der bl.a. også står bag Guggenheim Museet i Bilbao.
I Hejmdal har Frank Gehrys tegnestue udtænkt et helt åbent rum i det gamle hus fra 1908, hvor alle indvendige vægge er blevet fjernet og erstattet af bærende søjler, der optræder i en skulpturel struktur, som nærmest kan sammenlignes med pindene i et Mikado-spil.
Cubo Arkitekter har stået for den endelig arkitektoniske udformning, mens ansvaret for, at en mere end 100 år gammel bygning kunne kombineres med moderne arkitektur og krav til brandsikkerhed, har ligget i hænderne på den århusianske ingeniør Frank Jensen, der er international prismodtager for beregninger af bærende konstruktioner.
Nedbryder psykiske barrierer
Grundidéen i Hejmdal er, at bygningen på alle måder skal virke åben og imødekommende ud fra den betragtning, at mennesker, der søger hjælp og rådgivning i en svær situation, skal have så behagelige fysiske rammer som muligt.
- Vi kan direkte aflæse den positive effekt af de ydre rammer hos vores patienter, understreger Henrik Kruse, der er rådgivningsleder hos Kræftens Bekæmpelse.
Mange, der har kræft tæt inde på livet, oplever, at sygdommen og behandlingen har store omkostninger. Både fysisk, psykisk og socialt. Ibrugtagningen af Hejmdal i 2009 markerede Kræftens Bekæmpelses målsætning om at flytte patienternes lyst til selv at handle. Hjælpe patienterne gennem rådgivning, naturligvis – men lige så meget gennem husets mange muligheder for kreativ udfoldelse og socialt samvær.
Tidligere har organisationen haft svært ved at få især midaldrende mænd i tale. Det sterile og kliniske udtryk, der som regel er gennemgående træk i sundhedssektoren, virker ofte meget lidt appellerende på disse mænd. I Hejmdal kan man derimod tilbyde rammer, som mændene meget hurtigere føler sig fortrolige med.
- Mange kommer bare for at kigge. Men når de så får tilbudt selv at skænke kaffe i vores køkkenafdeling, sætte sig med dagens avis i en sofa i en af vores mange små kroge eller gå rundt og opleve husets mange spændende detaljer, så går snakken pludselig meget lettere. Flere har sagt til mig, at det er et meget behageligt hus at komme i, beretter Henrik Kruse.
Den særlige udmærkelse til Hejmdal fra Dansk Forening for Brobygning og Bærende Konstruktioner tildeles ganske vist på baggrund af de meget synlige fysiske rammer, men i virkeligheden er husets største succes nok de usynlige psykiske barrierer, som rammerne er med til at nedbryde.