23948sdkhjf

Arkitekturen skaber et nyt Lundtoftegade

På Nørrebro i København har to års indsats og 147 mio. kr. skabt et nyt Lundtoftegade, som nu fremstår attraktiv for nye og gamle beboere.
Boligblokke med mørke og lukkede svalegange er åbnet og har fået ny facade med udsmykkede glas. Et spændende bølgemotiv bevæger sig over facaderne og fortsætter op på gavlene af de 12 etagers høje blokke. Nye udvendige, transparente trappetårne skaber tryghed. Mellem boligblokkene er de grønne områder åbnet op, og nye boldbaner er anlagt til bebyggelsens unge.

Pålsson Arkitekter har stået i spidsen for at ombygge og renovere de otte boligblokke i AKB Lundtoftegade og arealet omkring. Målet har været et kvarterløft i kraft af fysiske ændringer, der skaber større tryghed og tiltrækker mere ressourcestærke beboere.

- Der ligger en række analyser og planer forud. Vores mål har været at skabe en identitetsskabende arkitektur med udgangspunkt i lokaliteten. En arkitektur, der fungerer, siger Karsten Pålsson, Pålsson Arkitekter, der gennem 20 år har arbejdet med at udvikle løsninger og gennemføre projekter, som skaber bedre rammer for livet i byen.

Gråt præg skabte utryghed
- Et lukket og gråt præg på bebyggelsen var medvirkende til at skabe utryghed. Forstærket af påsatte brande i kældrene, hærværk, indbrud fra svalegangene ind i lejlighederne, fortæller Søren Holck-Christiansen fra Pålsson Arkitekter, som understreger, at alt dette nu hører fortiden til:

- Alle 699 lejligheder har fået indbrudssikker, stålforstærket hoveddør, ud til svalegangene er isat nye vinduer med forstærket glas, vi har opsat lys på svalegangene, og de indeliggende mørke trapperum er erstattet af udvendige trappetårne i glas, forklarer han.

Langs Lundtoftegade er facaden udsmykket med stiliserede bølger, der refererer til Lygteåen og Ladegårdsåen, som indtil 1960’erne løb langs med bebyggelsen. Nederst på trappetårnene er der lagt grafiske friser, der viser områdets udvikling i henholdsvis 1800, 1900 og 2000.

- Vi har bevaret de flade tage og murede gavle som de tidstypiske markører, de er, fra blokkenes opførelse i 1966-70. De fysiske forandringer har skabt tryghed og har løftet kvarteret væk fra det ghetto præg, det havde tidligere, siger Søren Holck-Christiansen.

Hærværk faldet 80 procent
AKB Lundtoftegade er opført i 1965-70 og omfatter 699 lejemål. Samlet huser bebyggelsen omkring 2.500 mennesker. Den fysiske helhedsplan for Lundtoftegade har koster 146,7 mio. kr. og er finansieret af Landsbyggefonden.

- Helhedsplanen har været positiv for beboerne, siger Kenneth Fuglsang, ejendomsleder i Lundtoftegade og fortsætter:

- I almene boligområder kan det være svært at få beboerne til at tage ejerskab og passe på bygningen og faciliteter, holde orden mm. Men ombygningen fungerer. Den trygge bolig, de trygge rammer får mange til at tage ejerskab og ville det bedste. Effekten kan vi blandt andet se på hærværkskontoen. Omfanget af hærværk er faldet med 80 procent, påpeger Kenneth Fuglsang.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094