Vinder knudepunkt i 279.000 kvm bydel med ålegræs og upcycling
Nu er det på plads, hvordan forsamlingshuset, der bliver et knudepunkt for byudviklingen i Ravnsborg Enge ved Køge, skal se ud. Efter grundig votering i dommerkomitéen er OS Arkitekter valgt som vinderne af arkitektkonkurrencen.
OS Arkitekter var ifølge en pressemeddelelse overordnet dem, som med sit forslag bedst besvarede det opstillede program. Forsamlingshuset, som arkitektfirmaet givet navnet ”Ravnen”, bliver derfor det kommende mødested for alle beboere og et omdrejningspunkt livet i Ravnsborg Enge.
– Vi er meget glade for, at vi nu skal realisere forsamlingshuset ”Ravnen”, der med en bæredygtig byggeskik med biobaserede materialer såsom træ og ålegræs, upcycling af materialer og med sin relation til de store landskabskvaliteter i bydelen, skal sætte tonen som det første hus i en den bæredygtige bydel med fællesskabet som driver, siger Stine Christiansen, OS Arkitekter.
Ravnsborg Enge er navnet på en ny bydel med mangfoldighed og bæredygtighed som pejlemærker i Hastrup Øst mellem den sydlige udkant af Køge by og åbent landskab. Området dækker 279.000 kvm og får plads til cirka 740 boliger.
Forsamlingshuset opføres ved kvarterpladsen i Nordbyen, som er den første bydel af i alt fire, der bliver opført i Ravnsborg Enge.
I arkitektkonkurrencen blev tre yngre arkitektfirmaer fra arkitektforeningen og Dreyers Fonds Projekt Start i efteråret 2022 udvalgt til at give deres bud på Ravnsborg Enges forsamlingshus. Ud over OS Arkitekter var der tale om Reværk og Panum & Kappel.
Overbevisende bæredygtighedsprofil
Ravnen er foreslået udført med kendte tekniske løsninger og moderate konstruktive spænd. Tagudhængene giver værdi i forhold til udeophold og beskytter mod overophedning, mens facaderne tager højde for sæsonens vejrforhold. Indvendigt er overfladerne valgt i materialer, der kan tåle det daglige slid, der utvivlsomt kommer med mange brugere.
– I Ravnen er der et stort potentiale for at fortælle en sammenhængende historie om – og inspirere til – bæredygtighed i byggeriet, siger Jesper Bælum, direktør i EGEM Ejendomme, som har været med til at udarbejde helhedsplanen for Ravnsborg Enge.
– Det skyldes blandt andet konstruktionsteknikker og rumligheden, der gør det muligt at afholde både mindre, intime arrangementer og større forsamlinger til gavn for så mange som muligt. Men også det gennemgående, velovervejede materialevalg, der demonstrerer muligheden for anvendelse af lokale rest- eller genbrugsmaterialer, tilføjer direktøren.
Forsamlingshuset bliver det første byggeri i Ravnsborg Enge.