23948sdkhjf

Erstatter otte rensningsanlæg med et

NCC-selskab afleverer kombineret biogas- og renseanlæg på Fyn

Otte mindre renseanlæg er bliver erstattet af ét nye anlæg på Fyn. Assens Forsyning har netop indviet sit nye kombinerede biogas- og renseanlæg og har sat gang i produktionen på anlægget opført af Jakobsen & Blindkilde.

NCC-selskabet vandt opgaven i 2020 som del af et konsortium, hvor også den rådgivende ingeniørvirksomhed Envidan indgår. Arkitekt er Cubo, og Møller og Grønborg landskabsarkitekter.

– Det er sådan en opgave, hvor både vi og Envidan, der har stået for alt det vandtekniske, virkelig har fået lov til at bringe alle vores kompetencer i spil, fortæller en tydeligt tilfreds Brian Priésner, der er produktionsleder i Jakobsen & Blindkilde, i en meddelelse om projektet.

Fra parterne fremhæver man også, at byggeriet er gennemført uden arbejdsulykker. Forklarende peges på blandt andet omhyggelig løbende forberedelse og gennemgange af sikkerhedsprocesser.

Renseanlæg som spidskompetence

I løbet af de sidste 25 år har Jakobsen & Blindkilde opført adskillige renseanlæg, men det nu afleverede betegnes som en af de mest komplekse renseanlægsopgaver hidtil.

Et renseanlæg består af mange komplekse processer, hvor forurenet vand via biologiske, kemiske og mekaniske processer renses, så det igen kan udledes i vandmiljøet som rent vand. Med andre ord er et renseanlæg et højteknologisk byggeri, som kræver specialiseret viden at opføre.

Jakobsen & Blindkilde tog det første spadestik på Assens Renseanlæg i begyndelsen af 2020, og det stod klar til indvielse i slutningen af januar i år.

Ekstraregning på tocifret millionbeløb

Budgettet på anlægget lød i sin tid på 250 mio. kr.

Men politisk afslag i 2019 på forsyningens ønske om at fjerne overdækningen på tankene med lav lugtrisiko øgede den samlede anlægssum. Vurderingen lød i den forbindelse på en 20-30 mio. kr. stigning i anlægsudgifterne plus øgede driftsomkostninger på 1 – 2 mio. kr. årligt.

State-of-the-artState-of-the-art

Assens Renseanlæg betegnes af entreprisechef ved Envidan, Jens Albrechtsen, ’state-of-the-art’ indenfor håndtering og behandling af spildevand.

– Renseanlægget er et såkaldt to-trins anlæg med udtag af primærslam og udrådning af slam i biogastanke. Udtag af primærslam og bioslam er væsentligt i forhold til at øge gas- og energiproduktion samtidig med, at energiforbruget i resten af renseanlægget minimeres, forklarer han.

– Designet omfatter desuden Step Feed procesteknologi i den biologiske rensning og optimerede midtergruber i efterklaringstanke for at øge tørstofindholdet på slutafvandere. Alt i alt et design, der minimerer energiforbruget og øger energiproduktionen, så Assens Forsyning er i stand til at bidrage til opnåelsen af deres klimamål, fortsætter Jens Albrechtsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109