23948sdkhjf

Nyskabende arkitektur i Det Sydfynske Øhav

16 områder i kommunerne Svendborg, Langeland, Ærø og Faaborg-Midtfyn beriges med en række arkitektonisk nyskabende faciliteter til udelivet langs kysten.
Det tværkommunale Naturturisme I/S udpegede sidste år seks indsatsområder i en særlig friluftsstrategi for Det Sydfynske Øhav - havkajaksejlads, lystfiskere, lystsejlere, dykkere og undervandsjægere, surfere og almindelige naturnydere. De - med henvisning til havet - såkaldte blå støttepunkte skal understøtte udviklingen af disse indsatsområder.

De blå støttepunkter er skabt som en familie af fem forskellige mindre bygninger, der kan indpasses i den lokale natur og sammenhæng. Med inspiration i det gammeldags hyttefad - hvor fiskere opbevarede indfangede fisk levende - har arkitekterne designet støttepunkterne, så de kan supplere hinanden på forskellig vis og skabe alsidige pladser til brug for dem, der holder af at opholde sig i den kystnære natur.

For at imødekomme forskellige brugergruppers behov er de fem bygninger tegnet fleksibelt multifunktionelt og med mulighed for forskelligt indhold i de samme bygningstyper.

Kombination af fem forskellige bygninger
De 16 steder langs kysten vil hver få opstillet en eller flere af de fem bygningstyper, alt efter hvilke brugergrupper lokaliteten forventes at tiltrække, og hvilke funktion pladsen skal have. Er der f.eks. tale om en opholdsplads med adgang til havet eller en egentlig shelterplads til overnatning.

Den lille familie af bygninger til friluftslivet er udviklet i samarbejde imellem Lokale og Anlægsfonden, Praksis Arkitekter, Naturturisme I/S og en række brugergrupperepræsentanter.

I alt koster det 6,9 mio. kr. at udstyre de 16 steder med støttepunkter til friluftsfolket. Projektets øvrige finansiering skal blandt andet sikres via økonomisk støtte fra Naturturisme I/S, Grøn Vækst-programmet samt Friluftsrådet. De 16 steder med støttepunkter bliver også en naturlig forlængelse af det kommende havnebad og blå "hovedstøttepunkt" for det maritime friluftsliv, som anlægges i Faaborg med støtte fra Lokale og Anlægsfonden.

De fem særlige bygningstyper, der kan kombineres, er opkaldt efter lokale fiskearter:
- "Havtasken" er et stort shelter, som kan rumme soveplads for op til ni voksne fordelt på et opholdsrum i grundniveau og 2 over-hinanden-liggende hemse. Det er muligt at opvarme bygningen med en ovn, og solcellepanel gør det muligt at få opladet sin mobiltelefonlangt ude i naturen. Havtasken kan også bruges som fuglekigsplateau ved at ændre den øverste hems.

- "Stenbideren" kan både stå på land eller placeres på en flydeponton helt ude på havet. Stenbideren kan fx både bruges som overnatningssted eller som sauna.

- "Ålekvabben" er designet til bl.a. at kunne rumme grejopbevaring, tørreplads, omklædning og toilet.

- "Ulken" kan indrettes som overnatningssted, depotrum eller omklædning.

- "Hornfisken" er primært udformet som kajakhotel med mulighed for oplagring af op til ni kajakker, men kan også indrettes som madpakkehus for lidt større grupper.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094