23948sdkhjf

Her er byggeriets store udfordring

Billigere og mere helhedsorienterede løsninger, ledsaget af enkle og let forståelige budskaber. Det er opskriften, hvis byggeriet skal forløse det enorme potentiale, der ligger i renovering af bygningsmassen.
75 procent af alle bygninger i Danmark er opført før 1979, hvor krav til bygningers energiforbrug blev introduceret for første gang. Det er således hér, det store potentiale ligger, men også hér, vi finder en række store udfordringer.

Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri, satte fokus på potentialerne i energirenovering, da han onsdag eftermiddag gik på talerstolen under Building Green-messen i København. Branchedirektøren kom til Forum direkte fra et møde med klima-, energi-, og bygningsminister Martin Lidegaard, der havde inviteret en række af byggeriets organisationer til at komme med inputs til en ny solcellestrategi. Derfor kom eftermiddagens oplæg også til at dreje sig en hel del om solenergi og nettomålerordningen.

- Inden for de kommende år er der ganske mange bygningsdele i den bestående bygningsmasse, der nærmer sig sidste holdbarhedsdato. Det åbner vinduet for en interessant business case, for succesen med nettomålerordningen viser, at der ER et folkeligt engagement for at konvertere. Det skal vi holde fast i. Danskerne bruger deres opsparede midler på at omlægge til fossilfrie energikilder, sagde Michael H. Nielsen med henvisning til, at antallet af solcelleanlæg i 2012 er steget fra cirka 3.600 til tæt på 25.000.

- Erfaringen fra nettomålerordningen har vist, at det skal være enkelt og nemt forståeligt, hvis vi skal aktivere bygningsejerne. Det må vi skrive os bag øret. Vi skal gøre det billigere og mere enkelt, og så skal vi skabe nye og mere attraktive koncepter, lød det fra branchedirektøren, som dog også pointerede, at det ikke er op til byggebranchen alene at skabe de økonomiske incitamenter, der skal til.

- Det nytter ikke at køre med høje tilslutningsafgifter, fordi det fjerner incitamentet for at investere i energiforbedringer. To tredjedele af boligejere har delvis selvforsyning som en høj prioritet. Det er et folkeligt engagement, der er til at forstå, og det skal vi holde fast i.

På vej mod en ny energimærkning?
Med de kommende stramninger af bygningsreglementet vil Danmark i 2020 have reduceret energirammen med 75 procent i forhold til 2006. Vi vil dermed have løst den energimæssige udfordring i forhold til nybyggeri, men tilbage står den bestående bygningsmasse.

- I 2035, altså om bare 23 år, skal Danmarks el- og varmeforbrug være fri af fossile energikilder. Det kræver en stor indsats for mere energieffektive bygninger, sagde Michael H. Nielsen, der efterlyser en bygningsbaseret handlingsplan.

- Det kunne være en plan for energiforbedring af alle bygninger fra før 1979. En plan der indgår som energimærkning i hushandlen og både forholder sig til fremtidig energiforsyning og til muligheden for at realisere forbedringer i faser, der giver mening rent økonomisk for bygningsejeren. Jeg tror, at vi er på vej til at nytænke energimærkningsordningen. Som branche skal vi blande os og på den måde være med til at realisere det store potentiale for energiforbedring, fastslog han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127