Elindco vinder 120 millioners renovering af historiske værftshaller
Arbejdet med at renovere de historiske værftshaller i Helsingør kan snart gå i gang. Og det bliver byggefirmaet Elindco, der får opgaven til cirka 120 mio. kr.
Renoveringen skal gøre det muligt at udvikle de tæt ved 150 år gamle, tidligere værftshaller. Det betyder i første omgang, at hallerne får nyt tag og nye tekniske installationer, herunder brandsikring, opvarmning ved fjernvarme samt kloakarbejde.
– Værftshallerne er en meget vigtig del af Helsingørs historie, der gennem tiden har været arbejdsplads og samlingspunkt for mange borgere i og uden for kommunen. I Elindco er vi derfor glade og stolte over at være med til at fremtidssikre et af Helsingørs vartegn og den vigtige kulturarv, som er omkring Værftshallerne, siger adm. direktør i Elindco, Jørgen Thomsen.
Stor ekstrabevilling
I udbuddet er det en forudsætning, at uddannelsesinstitutionen U/Nord kan indrette Hal 19 til undervisning, ligesom at det på lang sigt skal gøres muligt at udvikle de øvrige haller og søge fondsmidler.
Hvad og hvordan det kan forløbe, blev beskrevet her i mediet for en uges tid siden.
Helsingør byråd har i budgetaftale 2021-2024 bevilget 91 mio. kr. til renovering af Værftshallerne, og på Byrådsmødet den 30. januar 2023 blev det givet en tillægsbevilling på knap 30 mio. kr., så der nu er finansiering til renoveringen, der efter planen går i gang til juli, og forventes endelig afsluttet med udgangen af 2024.
Nyt liv til industrikulturarv
Værftshallerne fra 1882-1883 ligger midt i Kulturhavn Kronborg og fremstår i dag uistandsatte.
I dag er omtrent halvdelen af det oprindelige skibsværft og maskinbyggeri tilbage, til gengæld udgør de kernen i værftet, også historisk. Sammen med Dok1 (Museet for Søfart) stammer hal 14, 16, 17, 18 og 19 – om end nogle senere er ombygget – fra 1880'erne, værftets første årtier.
Værftshallerne har ikke kun lokal betydning som en vigtig del af byens historie. Stedet rummer fortællingen om det maritime Danmark og den industrielle udvikling i 100 år, og er et af de sidste samlede bevarede skibsværftsmiljøer i Danmark.
Kilde: Helsingør Kommune