Region mangler sand og grus: 12-årig råstofplan skrottes efter to år
Region Midtjylland satte i 2021 en råstofplan i værk, som de næste 12 år frem skulle udstikke rammer for, hvor man må indvinde råstofferne i regionens område.
Nu, ikke engang to år efter, har regionsrådet besluttet, at planen skal revideres. For der er slet og ret behov for endnu mere sand, grus og sten, viser en råstofredegørelse, regionen har fået lavet.
- Vi skal sikre råstoffer til samfundet og erhvervslivet og samtidig prioritere hensynet til borgere, naturen og miljøet. Det er en vanskelig og vigtig balance, vi skal håndtere som region, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) i en pressemeddelelse.
Råstofredegørelsen har vist, at forbruget af råstoffer i regionen i dag svarer til, at hver regionsindbygger bruger omkring 24 kg råstoffer i døgnet. Og at dét forbrug forventes at stige frem mod 2040.
Risikerer at løbe tør
Regionens udmelding taler ind i en problemstilling, som også anlægsbranchen råber op om: Danmark mangler råstoffer. Ja, faktisk risikerer vi at løbe helt tør, så energiøer og store infrastrukturprojekter ikke kan gennemføres, lød advarslen tidligere på ugen fra Dansk Infrastruktur:
- Det nytter jo ikke noget, at man har alle de her planer, hvis man ikke også er parat til at se på, hvordan vi skaffer alle ressourcerne – både råstoffer, arbejdskraft og de nødvendige kompetencer og udstyr, sagde Torben Liborius til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
I efteråret lød nogenlunde samme advarsel fra Danske Råstoffer, og brancheforeningen kaldte på, at der bankes en national plan sammen, som kortlægger behov for og tilgængeligheden af råstoffer.
Spare på transport
Region Midtjyllands råstofplan skal ikke alene sikre nok materialer. Men også, at at graveområderne placeres i nærheden af, hvor der er brug for råstofferne. I øjeblikket viser analyser nemlig, at de indvundne råstoffer i Region Midtjylland transporteres forholdsvist langt.
- I Region Midtjylland vil vi gerne sikre en jævn fordeling af råstofgraveområder i regionen, så råstofferne kan graves tæt på de byggerier og anlæg, der skal bruge dem, så transporten minimeres. Men vi arbejder samtidig på at minimere forbruget af råstoffer generelt, og det er også et vigtigt politisk fokusområde for os, siger Anders Kühnau.
Der åbnes for offentlig høring om den reviderede råstofplan den 30. januar, oplyser regionen.
Råstoffer i Region Midtjylland
- Region Midtjylland er forpligtet til at lave en råstofplan, der sikrer forsyningen af råstoffer som fx sand, grus og ler mindst 12 år frem, og regionsrådet skal hvert fjerde år vurdere, om der er behov for revision af den gældende råstofplan.
- Råstofplanen fastlægger, hvor der i Region Midtjylland kan søges om tilladelse til at indvinde de naturgivne råstoffer i regionen - dvs. sand, grus, sten, kvartssand, ler, moler, plastisk ler, tørv og kalk.
- Der opgraves omkring 10 mio. kubikmeter råstoffer i Region Midtjylland om året.
- Der er i dag ca. 100 aktive råstofgrave i regionen, og knap 1 pct. af regionens areal er udlagt som råstofgraveområder.