Odense behandler nu byggesager med dobbelt tempo
I mange af landets kommuner trækker byggesagsbehandlingen tænder ud.
Kommunerne mangler hænder, behandlingen tager længere og længere tid, og byggeriet bliver ramt af de manglende tilladelser.
I sidste ende kan den lange sagsbehandlingstid i kommunerne sågar betyde, at lokale entreprenører bliver hårdt ramt af huller i ordrebogen - og dermed manglende omsætning og indtjening.
I Odense Kommune har problemet ligeledes været stort, men en fornyet indsats på området betyder nu, at de fynske entreprenører kan få behandlet deres sager hurtigere end tidligere.
Kommunen har nemlig formået at halvere sagsbehandlingstiden, efter at man i flere år har haft svært ved at holde sig inden for de servicemål, som sætter rammerne for, hvor lang tid man skal vente på at få godkendt sin byggesag.
I foråret 2022 var den gennemsnitlige sagsbehandlingstid på 24 uger for byggesager, i efteråret lykkedes det at bringe den ned på 14 uger, og den aktuelle sagsbehandlingstid er nu på 12 uger.
Samtidig er antallet af ventende sager faldet fra godt og vel 500 sager før sommerferien til lidt over 200 sager.
Dermed lever kommunen fortsat ikke op til servicekravene (se faktaboks).
Flere indsatser er blevet iværksat
Alligevel er kommunen glad for, at en række initiativer har vist sig at give pote.
I en pressemeddelelse forklarer kommunen således, at man "igennem en længere periode har arbejdet med at finde en balance i effektivitet, service og medarbejdertrivsel", og at det er den balance, der nu begynder at give resultater.
Samtidig vedtog By- og Kulturudvalget i september 2022 en ny handleplan for Byggesag, der rummer 19 handlinger, som skal reducere sagsbehandlingstiden.
Servicemål
Regeringen og KL indgik i december 2015 en aftale om fælles servicemål. Aftalen satte konkrete mål for kommunernes sagsbehandlingstid på miljøgodkendelser, byggesager, og husdyrgodkendelser.
Godkendelse af byggesager: 40 dage for mindre kompliceret byggeri og 50-60 dage for mere kompliceret byggeri.
Kilde: KL
Ifølge rådmand for By- og Kulturforvaltningen Søren Windell (C) skyldtes den tidligere utilfredsstillende behandlingstid, at Odense Kommune som så mange andre kommuner de seneste år har kunnet mærke et øget aktivitetsniveau i bygge- og anlægsbranchen.
Kommunen har således haft "en massiv stigning i byggesager, og det har været svært at følge med efterspørgslen", hedder det.
12 uger er stadig for lang tid
Det er derfor nærliggende at tro, at den forkortede byggesagsbehandling også er et udtryk for, at byggeriet er faldet i kølvandet på den generelle afmatning i økonomien med stigende inflation og høje energipriser.
Det er dog ikke tilfældet.
I Odense Kommune er der nemlig kun sket et lille fald i antallet af nye byggesager, og det drejer sig mest om små projekter, der bliver sat på pause.
- Jeg er både glad og stolt over, at det er lykkes at få nedbragt sagsbehandlingstiden så markant. Der skal lyde en særlig tak til medarbejderne, der har knoklet for at komme i bund med sagerne. Jeg glæder mig også over, at der fortsat er stor interesse for at bygge og udvikle vores by. Vi befinder os i en udfordrende tid i byggebranchen, men vi kan altså se, at Odense har en solid position som storby, som mange fortsat ønsker at investere i, udtaler Søren Windell i pressemeddelelsen.
12 uger er imidlertid fortsat lang tid for en entreprenør at vente på en tilladelse.
Og derfor stopper kommunen heller ikke med at kigge indad, lyder det.
Kontoret vil i 2023 indføre tilfredshedsmålinger for ansøgere med en byggesag. Desuden bliver der ansat to ekstra årsværk til at behandle byggesagerne.