23948sdkhjf

OK23: Parterne på el-området har sat sig ved forhandlingsbordet

Tekniq Arbejdsgiverne tog mandag hul på overenskomstforhandlingerne med Dansk El-Forbund. Forhandlingerne foregår på et baggrundstæppe af usikre økonomiske fremtidsudsigter, men begge parter møder forhandlingsvillige op

De første officielle forhandlinger er i dag skudt i gang for at nå i mål med en ny overenskomst på el-området. TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund har sat sig til forhandlingsbordet for at finde en løsning i en svær tid.

- Der er stor usikkerhed om fremtiden, og forhandlingerne kommer til at foregå på et baggrundstæppe af økonomiske udfordringer. Omvendt er vi trukket i arbejdstøjet i håbet om at nå en fælles aftale. Der er både en stor tillid og et godt samarbejde med Dansk El-forbund, så selvom vi ikke er enige om alt, så jeg tror jeg bestemt, at vi får et godt forhandlingsforløb, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, i en pressemeddelelse.

OK 2023

  • Startskuddet til overenskomstforhandlingerne 2023 lød onsdag den 4. januar, hvor DI og CO-industri officielt begyndte forhandlingerne om Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst. 
  • Der er tale om de to største overenskomster på det såkaldte mindstebetalingsområde, som tilsammen dækker godt 230.000 medarbejdere.
  • På overenskomster med mindstebetaling fastsættes lønnen ved lokale forhandlinger i den enkelte virksomhed.
  • Når forhandlingerne om Industriens Overenskomst når frem til et resultat, åbnes der for forhandlinger på de andre store områder som transport, byggeri, service, fødevarer og mange andre. 
  • I år skal DI for første gang siden fusionen med Dansk Byggeri i 2020 stå i spidsen for forhandlingerne af byggeriets overenskomster, som dækker knap 95.000 medarbejdere.
  • Byggeriets nuværende overenskomst var en treårig aftale, som blev indgået i marts 2020 og udløber 1. marts i år.

Kilde: DI

De seneste år har der været tryk på kedlerne i installationsbranchen, blandt andet båret af den grønne omstilling. Samtidig er inflationen det seneste år steget med rekordfart og flere økonomiske nøgletal peger i retning af en mulig økonomisk recession.

Det skal dog ikke spænde ben for, at parterne er enige om at arbejde for at nå hinanden i løbet af forhandlingerne, så der bliver fundet et kompromis, der er acceptabelt på begge sider af bordet.

Benny Yssing, der er forbundsformand, Dansk El-Forbund, har tiltro til, at de to parters historik med en fornuftig dialog vil fortsætte under OK23.

- Målet for Dansk El-Forbund er at få et godt resultat, som vores medlemmer kan se sig i på el-området, men de skal selvfølgelig derefter tage stilling til resultatet ved urafstemning, siger Benny Yssing,

Og det kan lykkes, viser historien. Ved de seneste overenskomstforhandlinger i 2020 lykkedes det at lande en aftale, som endte med at få stor opbakning. Dengang stemte 76,3 procent af elektrikerne ja til overenskomstaftalen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094