23948sdkhjf

Søvnløs murer går i bakgear i byggeriets krise

Travlheden i byggebranchen er stærkt faldende, men i murerbranchen er den i frit fald, hvor 43 pct. melder om manglende efterspørgsel. To murermestre fortæller om ordretørke, behovet for nytænkning og værdien af serviceaftaler

Hos Martin Lægdsmand, direktør i Aarhus Murer & Tømrerforretning, har de sidste par måneder indeholdt et par søvnløse nætter.

- Tankerne, om hvad fremtiden nu skulle bringe, har fået mig til at sove i lidt kortere intervaller om natten, som han formulerer det.

Nærmest over natten gik vi fra 200 km/t til at være i bakgear. Fra at have 15-20 henvendelser om dagen fra privatpersoner til så godt som nul. Martin Lægdsmand, direktør i Aarhus Murer & Tømrerforretning

Virksomheden har 18 år på bagen, så Martin Lægdsmand er ingen uerfaren herre ud i livet som selvstændig eller det være en lille brik i en økonomi, der svinger med konjekturerne. 

Men blot en måned før, at ordrebogen pludseligt tørrede ud, havde han købt sin mangeårige kompagnon ud af virksomheden.

- Nærmest over natten gik vi fra 200 km/t til at være i bakgear. Fra at få 15-20 henvendelser om dagen fra privatpersoner til så godt som nul. Og jeg stod der alene med ansvaret for 20 ansatte, fortæller han.

Droslet ned

Martin Lægdsmand har derfor droslet ned i Aarhus Murer & Tømrerforretning. Otte ansatte har han måtte lade gå. 

Selvom der stadig ikke er meget at rive i for de tilbageværende, er det de dygtigste folk - kulturbærere og nøglemedarbejdere - der er tilbage. 

For at holde på dem og vende den mindre travle periode til noget positivt, har han valgt at sende sine svende på kurser.

- Vi bruger tiden på at dygtiggøre os i det bæredygtige byggeri, der bliver definerende for branchen. Jeg har sendt svendene ud på kurser i eksempelvis brugen af bæredygtige materialer og produkter som ler og kalk, hvor der ikke skal bruges cement, siger han.

Krisetid

Krisen kom ikke helt bag på Martin Lægdsmand, der på den baggrund har skåret ned for opgaver for større entreprenører. Han ønskede ikke at egen skæbne var afhængig af store virksomheders konkurser. 

Vi får en del henvendelser om, hvorvidt vi har nogle opgaver, der skal løftes. Eller har tidligere samarbejdspartnere, der inviterer sig ind til kaffeaftaler. Det sker ikke, når der er travlt Martin Lægdsmand, direktør i Aarhus Murer & Tømrerforretning

Det er han glad for. De nåede nemlig allerede at tabe penge på nogle af de tilbageværende projekter, hvor konkurser netop kom i vejen.

Selvom danskerne fortsat holder pungen tæt på kroppen, er han fortrøstningsfuld. Der drypper lidt på ordrebogen igen som et resultat af, at de har skruet op for reklamefremstød og tilstedeværelsen på sociale medier, der allerede var en vigtig brik i virksomheden.

På vegne af branchen mærker han en let panik.

- Særligt hos de små enkeltmandsvirksomheder mærker jeg en tydelig frygt. Også hos tømrerne. Vi får en del henvendelser om, hvorvidt vi har nogle opgaver, der skal løftes. Og flere tidligere samarbejdspartnere, der inviterer sig selv ind til kaffeaftaler. Det sker ikke, når der er travlt, konkluderer han.

Sikre serviceaftaler

Samme grundlæggende pessimisme fornemmer Lars Mouritsen, ejer af Kopp Sorø, også.

- Vi mærker ingen efterspørgsel på nybyggeri, den del af branchen er helt død. Og jeg tror ikke, der vil komme mere gang i det i den nærmeste fremtid, så der emmer helt naturligt lidt af en usikkerhed på fremtiden, lyder det.

Selv tager Lars Mouritsen den nuværende nedgang med en stoisk ro. En del af forklaringen er ifølge ham selv, at han har været med siden 2006 og derfor har oplevet tingene svinge op og ned. 

Vores serviceafdeling går vildt godt, vil jeg næsten sige. Der er fuldt tryk på den del med flere gode servicekontrakter, Lars Mouritsen, ejer af Kopp Sorø

En anden væsentlig forklaring er, at han har tilpasset Kopp Sorø til primært at operere med servicekontrakter. Det betaler sig lige pt., forklarer han.

- Vores serviceafdeling går vildt godt, vil jeg næsten sige. Der er fuldt tryk på den del med flere gode servicekontrakter, siger han og uddyber rationalet bag:

- Vi har længe været indstillet på, at den del af forretningen skulle være størst, så vi har kun haft ét sjak kørende til skalmurer-delen. Dem har vi stadig arbejde til, mens vi så ikke længere har brug for de underentreprenører, vi tidligere har benyttet.

Derfor er der ingen nervøsitet hos Lars Mouritsen på egne vegne. Det er trods, at den nuværende nedgang i efterspørgsel kommer efter en tid, hvor de stigende energi- og materialepriser har udhulet en del af polstringen i virksomheden. 

På tværs af branchen er det også en faktor, han tror, vil komme til at sætte nogle mestre yderligere under pres.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.073