23948sdkhjf

BBR-fejl er en bombe under husejerne

Hvert fjerde enfamiliehus er opmålt forkert, viser nye tal. Arealfejl har kostet en hussælger 150.000 kr. i erstatning, og kommunerne jager nu forkerte registreringer.
Op mod 25 procent af alle danske enfamilieshuse er opmålt forkert, vurderer Bygnings- og Boligregistret (BBR) over for Bolius’ boligmagasin Bedre Hjem. Det koster årligt kommunerne millioner i form af mistede skatteindtægter og bloktilskud, hvis husene er større, end målingerne viser.

Men den enkelte husejer kan også blive hårdt ramt, hvis oplysningerne om boligen er forkerte. I en sag fra Midtjylland blev en boligejer dømt til at tilbagebetale 150.000 kroner til køberen, fordi husets boligareal viste sig at være under de 150 kvadratmeter, som stod i salgsopstillingen. Køber fik med andre ord mindre boligareal, end han havde betalt for.

Kommuner tjekker nu BBR-oplysninger
Nogle kommuner er gået på jagt efter forkerte registreringer, fordi det kan skæppe i den slunkne, offentlige kasse, og det kan give husejere ekstra udgifter på deres hus i fremtiden i form af højere skatter.

Kolding, Billund og Odense Kommuner går drastisk til værks og har i tvivlstilfælde indført opmåling via luftfoto. Middelfart Kommune har ansat en medarbejder, som fra efteråret 2012 alene skal tjekke de lokale oplysninger.

- Hvis din ejendom størrelsesmæssigt er registreret til 110 kvadratmeter, og den så i virkeligheden er 150 kvadratmeter, så stiger ejendomsværdiskatten og din ejendomsskat. Så der er helt klart en indtægtsside i det her, men det må vi vurdere, når vi har lavet samkørsler, siger Jørgen Knudsen, plan- og byggechef i Middelfart Kommune.

Kommune tjente 124 millioner på at rette BBR-oplysninger
Ved at rette i BBR-registret kan kommunen også få et større bloktilskud fra staten som led i den nationale udgiftsbehovsudligning. Tilskuddet gives på baggrund af kommunens boligmasse. Således indhentede Sønderborg Kommune 124 millioner kroner på at rette boligoplysningerne i BBR.

Typiske arealfejl er ’hemmelige’ opførelser af skure og carporte samt loftsrum og udestuer, som er inddraget til bolig uden tilladelse. Når kommunen via krydstjek med BBR opsnuser en ulovlig udestue, vil det ofte udløse en efterfølgende lovliggørelse, vurderer Jørgen Knudsen.

- Den skal enten lovliggøres eller nedrives, men i langt de fleste tilfælde kan det sikkert lade sig gøre, at den bliver stående, siger han.

Ofte sker det ved helt enkelt ved at rette oplysningerne i BRR og eventuelt lave ændringer i tilbygningen, så den overholder byggelovgivningsreglerne om for eksempel korrekt isolering.

Fejl udløser flere fejl
Hos KL (Kommunernes Landsforening), som driver registret sammen med Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, er vicekontorchef Pia Færch udmærket klar over, at registret rummer fejl, og at det kan have vidtrækkende konsekvenser for husejere.

En forkert arealopmåling kan betyde, at man får et afslag til en boligforbedring på et fejlagtigt grundlag. For eksempel kan for stort et areal sætte din byggeprocent for højt og dermed udløse et nej til at opføre et udhus eller en tilbygning.

Forkerte tal i din BBR-meddelelse har også indflydelse på andre forhold. Registrets oplysninger er offentlige og bruges af banker og forsikringsselskaber.

- Tallene har jo betydning for din forsikring og for sagsbehandlingen i forhold til ejendomsskat. Registret bruges også til ejendomsvurderinger, siger Pia Færch.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094