23948sdkhjf

Rekordmange kommer til skade på elektriske anlæg

Ny rapport fra Sikkerhedsstyrelsen viser, at 2021 slog en kedelig rekord, når det kommer til hændelser med person- og materielskader på landets el-anlæg. EL-forbundet opfordrer til et konstant fokus på, at alle har de nødvendige kompetencer på plads.

Den gode nyhed først. Der var ingen danskere, der mistede livet på grund af ulykker på elektriske anlæg i 2021. Det betyder dog ikke, at det er risikofrit arbejde. For den dårlige nyhed er, at der aldrig har været flere indrapporterede personskader og ulykker på elektriske anlæg.

Det er meget vigtigt, at de driftsansvarlige fortsætter med at indrapportere alle hændelser. Vi kan være nervøse for, at der er et mørketal, så vi ikke har det sande billede. vicekontorchef Evy Boe Madsen, Sikkerhedsstyrelsen

Der var 32 indberetninger om personskader, 85 indberetninger om materielle skader og 13 nær-ved hændelser, viser Sikkerhedsstyrelsens nye rapport ”Hændelser i elanlæg 2021”. Det er tredje år i træk, at tallene stiger, hvilket dog også kan skyldes en mere ærlig afrapportering.

- Det er meget vigtigt, at de driftsansvarlige fortsætter med at indrapportere alle hændelser. Vi kan være nervøse for, at der er et mørketal, så vi ikke har det sande billede. Jo mere viden, vi har, jo bedre kan vi målrette information og indsatser til branchen, siger vicekontorchef Evy Boe Madsen, Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Hun understreger dog, at det er ulykkeligt, hvis den fortsatte stigning skyldes, at der for hvert år bliver begået flere og flere fejl.

Sikkerhedsstyrelsen: Lær af fejlene

Sikkerhedsstyrelsen udarbejder rapporten over hændelser på landets el-anlæg med det formål, at blandt andre entreprenørbranchen og netselskaberne kan lære af fejlene. Disse er obligatoriske at indberette.

Arbejdsfejl var årsag til de fleste indberettede hændelser i 2021, og vi kan se, at de fleste personskader går ud over ikke el-sagkyndige. Entreprenøren er også forpligtet til at instruere og informere de medarbejdere, som skal arbejde i nærheden af et elektrisk anlæg, inden arbejdet igangsættes vicekontorchef Evy Boe Madsen, Sikkerhedsstyrelsen

Der var flest personskader forbundet med hændelser på lavspændingskabler. Hovedparten af hændelserne med materiel skade i kabelskabe var elbrande, og hovedparten af hændelserne med højspændingskabler var graveskader.

- Arbejdsfejl var årsag til de fleste indberettede hændelser i 2021, og vi kan se, at de fleste personskader går ud over ikke el-sagkyndige. Entreprenøren er også forpligtet til at instruere og informere de medarbejdere, som skal arbejde i nærheden af et elektrisk anlæg, inden arbejdet igangsættes, siger Evy Boe Madsen og fortsætter:

- Der er også en del personskader blandt elsagkyndige i forbindelse med arbejde på elektriske anlæg, hvilket understreger, at det er farligt at arbejde på el-anlæg.

Sikkerhedsstyrelsen: Pas på El-ledningerne og livet

Når du udfører arbejde nær kabler eller luftledninger, skal du:

  • Vær opmærksom på, at der skal kun ét øjebliks uopmærksomhed til for at bringe dig selv og andre i fare, hvis du kommer for tæt på en luftledning eller rammer et kabel. 
  • Betragte alle kabler/luftledninger som spændingsførende, med mindre netselskabet har erklæret dem spændingsløse 
  • Overholde respektafstandene 
  • Følg arbejdsinstrukser fra det lokale netselskab 
  • Enhver skade, uheld og ulykke skal straks meddeles netselskabet

De konkrete respektafstande i forskellige kontekst og mere dybdegående råd ift. at passe på arbejdsulykker forbundet med arbejde i nærheden af el-kabler og -ledninger kan læses her.

Sikkerhedsstyrelsen

Dansk EL-Forbund: Kompetencerne skal være på plads

Hos Dansk EL-Forbund hæfter forbundssekretær Lars B. Sørensen sig også ved, at størstedelen af personskade-tilfældene omhandler ikke-el-sagkyndige og oftest opstår ved ikke el-relaterede arbejdsfejl. 

Han understreger dog, at ulykkerne selvfølgeligt er beklagelige lige meget hvad. Og at de 14 el-sagkyndige, der kom til skade i 2021, er 14 for mange.

Vi er ikke en del af arbejdsgangen på arbejdspladsen. Derfor har arbejdsmiljørepræsentanterne også et meget klarere billede af, hvordan at tingene kan blive gjort på den rigtige måde ude på deres arbejdspladser. De er vores forlængede arm i marken. Lars B. Sørensen, forbundssekretær hos Dansk EL-Forbund

Dansk EL-Forbund forsøger at øge sikkerheden på landets EL-anlæg ved at forsøge at tilføre en konstant strøm af oplysning om vigtigheden af forebyggelse til deres medlemmer. Og heraf særligt vigtigheden af, at man i alle arbejdsopgaver sikrer sig, at strømmen er slukket. 

Oplysningskampagnen løber gennem den hær af arbejdsmiljørepræsentanter, der klædes på af forbundet gennem forskellige kurser og forløb til at kunne vende tilbage til egne virksomheder og vise vejen til sikre arbejdsgange.

- Vi er ikke en del af arbejdsgangen på arbejdspladsen. Derfor har arbejdsmiljørepræsentanterne også et meget klarere billede af, hvordan at tingene kan blive gjort på den rigtige måde ude på deres arbejdspladser. De er vores forlængede arm i marken.

som ansat skal man også kunne kigge ærligt på sig selv og vurdere, om man er god nok til det her. Og hvis man føler sig usikker, så skal man sige fra og spørge efter uddannelse, så man får de rette kompetencer Lars B. Sørensen, forbundssekretær i Dansk EL-Forbund

Den vigtigste lære, Dansk El-Forbund forsøger at indprente medlemmerne, er, at de alle skal have de rette kompetencer til at udfører opgaverne.

- Virksomheden har naturligvis et lovmæssigt ansvar og forpligtigelse til at instruere og føre tilsyn og være helt sikker på, at de ansatte har de rette kompetencer. Men som ansat skal man også kunne kigge ærligt på sig selv og vurdere, om man er god nok til det her. Og hvis man føler sig usikker, så skal man sige fra og spørge efter uddannelse, så man får de rette kompetencer, lyder det fra Lars B. Sørensen.

Arbejdsulykker i byggeriet

Bygge og anlæg er en af de farligste og mest belastede brancher i Danmark. Her er risikoen for alvorlige ulykker og fysisk overbelastning fx ved tunge løft mere end dobbelt så høj som i andre brancher. De hyppigste ulykker relaterer sig til:

  • Fald fra højden
  • Tunge løft og dårlige arbejdsstillinger
  • Ulykker med skærende værktøj
  • Snubleulykker
  • Kemi, støv og asbest
  • Ulykker med byggelementer
  • Ulykker med kørende maskiner
  • Støj
  • Psykisk arbejdsmiljø

Læs Arbejdstilsynets gode råd til at passe på dig selv og dine medarbejdere her.

Kilde: Arbejdstilsynet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.146