23948sdkhjf

Pihl: ”Grundløse anklager”

Et anonymt netværk har gennemført ulovlige blokader ved to af E. Pihl & Søns byggepladser. Pihl tager skarp afstand fra de anklager, der førte til aktionerne i sidste uge.
Et blokadenetværk, der kalder sig ”Utilfredse bygningsarbejdere” stod angiveligt bag ulovlige blokader af E. Pihl & Søns byggepladser Navitas i Aarhus og Hotel d’Angleterre i København torsdag i sidste uge.

I Aarhus blokerede de utilfredse bygningsarbejdere portene til Navitas og forhindrede ind- og udkørsel til byggepladsen torsdag den 20. september. I København trængte netværket samme dag ind på Hotel d’Angleterres byggeplads, hvor de udøvede hærværk ved at overklippe et strømkabel til byggekranen.

Det anonyme blokadenetværk havde forud for aktionerne udsendt en pressemeddelelse til udvalgte medier. Heri beskyldes Pihl for at acceptere navngivne underentreprenørers overtrædelse af overenskomsten med udenlandske arbejdere og for at negligere arbejdsulykker.

Svært at skaffe dansk arbejdskraft
Hos Pihl tager man skarp afstand beskyldningerne. Virksomheden anvender, i lighed med flere andre entreprenørvirksomheder, udenlandsk arbejdskraft fra EU-lande på enkelte byggepladser, og det er ganske enkelt nødvendigt, påpeger administrerende direktør Halldór P. Ragnarsson:

- Reelt er der tale om, at den udenlandske arbejdskraft udgør en lille procentdel af den samlede arbejdsstyrke på Pihls byggepladser. Og det faktum, at det flere steder i landet, blandt andet i Aarhus, ikke er muligt at skaffe den fornødne danske arbejdskraft, har ikke fundet vej til debatten, der bliver mere og mere skinger. Det er især store betonsjak til de mange store byggepladser i Aarhus og Københavns-området, der er mangel på, og det er et faktum, som 3F er bekendt med, siger direktøren, der heller ikke har meget tilovers for, at Pihl beskyldes for at sløse med sikkerheden:

- Vi har hverken en økonomisk eller en menneskelig interesse i at negligere sikkerheden. Tværtimod. Derfor bruger vi mange ressourcer på sikkerhedsarbejdet. En del af mediedækningen af sikkerheden på Pihls byggepladser står i skærende kontrast til, at en udskældt byggeplads som Navitas rent faktisk har en ulykkesfrekvens, der ligger en hel del under gennemsnittet i branchen. På pladsen arbejder ca. 200 mand, og der har været syv arbejdsulykker i byggeperioden, hvoraf én har medført længere fravær, oplyser Halldór P. Ragnarsson.

Samarbejder med myndighederne
Halldór P. Ragnarsson oplyser desuden, at de udenlandske timelønnede aflønnes i henhold til overenskomst med 3F, og der er således ikke tale om overtrædelser af overenskomsten, understreger han.

Påstandene om overtrædelse af sikkerhedsregler og overenskomster på Navitas har ført til, at Pihl sammen med repræsentanter fra underentreprenøren Budomex, 3F Aarhus og Dansk Byggeri har besluttet at afholde særlige samarbejdsmøder. Møderne, der udspringer af indholdet i et 48-timers møde, afholdes hver tredje uge, er frivillige og bygger på åbenhed og dialog. På møderne skal Budomex blandt andet fremlægge dokumentation i form af kontrakter og lønsedler.

Også på byggepladsen ved Hotel d’Angleterre har Pihl iværksat tiltag, der skal sikre, at reglerne overholdes:

- Da Skat i sommer konstaterede nogle uregelmæssigheder, indledte vi omgående et særligt frivilligt arbejde med Skat på Hotel d’Angleterres byggeplads. Vore underentreprenører skal i forbindelse med sikkerhedsmøder fremlægge lister over samtlige ansatte beskæftiget på byggepladsen, med angivelse af navn, fødselsdato samt CVR-nummer på det firma der udbetaler deres løn, siger Halldór P. Ragnarsson.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079