23948sdkhjf

Byggebranche om krise: Håndværkere mister ordrer som de første

Inden udgangen af næste år vil beskæftigelsen i byggebranchen falde med 7000, forudser erhvervsorganisation.

Danskerne er begyndt at trække følehornene til sig, når snakken går på renoveringer i hjemmet.

Derfor er ordrebogen hos tømrere og murere også blevet mindre i den seneste periode.

Det oplyser Anders Stouge, der er direktør for organisationen DI Byggeri, på baggrund af tal fra byggebranchen.

- Vi kan se en begyndende tilbagegang hos tømrere og murere. Det måler vi på ordrebøgerne, som nu rækker to uger kortere ud i fremtiden end tidligere, siger han.

- Renten er gået op, og så bliver mulighederne færre. Mange har ikke lyst til at sætte større boligrenovationer i gang i en situation som nu.

Organisationen, der er en underafdeling til Dansk Industri, har desuden noteret sig, at beskæftigelsen for byggebranchen viser tidlige tegn på tilbagegang.

Og det er kun begyndelsen, forudser organisationen. Beskæftigelsen vil falde med mere end 7000 inden udgangen af 2023, lyder det.

Udmeldingen kommer, efter at Danmarks Statistik fredag har offentliggjort en tidlig ledighedsindikator, som peger på, at ledigheden var stigende i oktober.

Organisationen SMVDanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, har netop lavet en rundspørge i sektoren.

Den viser, at tre ud af ti adspurgte virksomheder forventer at have færre medarbejdere inden for de næste tre måneder. Fem procent forventer at have langt færre medarbejdere.

Ifølge organisationens cheføkonom Martin Kyed er tallene foruroligende.

- Hvis en virksomhed i denne branche befinder sig i en krise, så er medarbejderstaben noget af det sidste, man vil røre ved. Derfor er disse tidlige tegn foruroligende, siger han.

- Der har jo været en lang periode, hvor det har være ekstremt svært at rekruttere, og nu har virksomhederne endelig fået fyldt op i medarbejderstaben.

- Så er det ret markant, at mange allerede nu ser ud til at skulle skære medarbejdere fra.

DI Byggeri-direktøren, Anders Stouge, påpeger, at byggebranchen sjældent er en harmonisk størrelse, og at det ikke er i alle hjørner af branchen, der er tilbagegang.

- På anlægssiden er der stor efterspørgsel efter fjernvarmeudbygning. Og så bygger man infrastruktur til elnettet. Så i det her segment ser vi ikke en opbremsning.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079