23948sdkhjf

Nu er der tre bud på ny version af ikonisk biograf

Københavns ældste biograf skal fornyes, men det skal ske i respekt for det Palads, mange holder af

Sådan lyder det fra Nordisk Film Biografer, der nu er klar med tre skitseforslag til fremtidens biografkompleks - Palads ved Vesterport Station i København - der i dag er Danmarks største.

Skitserne "Klassisk Palads", "Moderne Palads" og "Grønt Palads" er udviklet i dialog med biografens gæster og københavnerne, som nu inviteres til at komme med input til de tre forslag.

- Vi er glade for de mange input, vi har fået, og stolte af de tre forslag. Mange har haft ønsker til fremtidens Palads og derfor håber vi at lande et godt kompromis, som både kan genetablere Palads som en biograf i verdensklasse, og være til glæde for hele København, sagde Asger Flygare Bech-Thomsen, adm. direktør i Nordisk Film Biografer, torsdag på et pressemøde, hvor skitserne blev lagt frem.

Nordisk Film Biografer gennem de seneste måneder været i dialog med københavnerne, biografens gæster og alle andre, der har vist interesse for biografen på Axeltorv.  

Vi har brugt et tocifret millionbeløb på at renovere. Alligevel må vi konstatere, at det ikke rækker. Palads har brug for fornyelse. Ellers kan vi blive tvunget til at lukke biografen Asger Flygare Bech-Thomsen, adm. direktør, Nordisk Film Biografer

Og ønskerne er gået i mange retninger. Nogle har ønsket at bevare Palads' nuværende udtryk. Andre har foreslået at gå helt nye veje, for eksempel at kombinere det gamle med et mere moderne udtryk. Og andre går ikke så meget op i det ydre, men vil gerne have flere oplevelser indenfor.

Tre forskellige retninger

Fælles for de tre skitseforslag, som er blevet til i samarbejde med tegnestuen Cobe, er, at de skaber plads til nye moderne biografsale. Og at de inviterer indenfor til øvrige aktiviteter i huset, som caféer, udadvendte aktiviteter, kontor og kultur samt en tagterrasse med udsigt over byen. Arkitektonisk peger de i markant forskellige retninger.  

- Vi har udviklet fremtidens Palads i en klassisk retning, i en mere moderne retning og i grøn retning. Alle tre forslag er udviklet med respekt for stedet og peger på en arkitektur, som er mere åben, imødekommende og inviterende over for københavnerne og den omkringliggende by, siger Dan Stubbergaard, grundlægger og arkitekt i tegnestuen Cobe, der har stået bag en række markante bygninger og byudviklingsprojekter i København. 

En bunden opgave  

Arbejdet med at forny Palads har stået på over flere år, og udviklingen af de tre skitseforslag er sket, efter at Nordisk Film Biografer valgte at droppe et tidligere forslag, der var udviklet i samarbejde med tegnestuen BIG, og som mødte omfattende kritik fra københavnerne.

Derfor inviterede Nordisk Film Biografer i maj 2022 alle interesserede til at komme med input til et nyt fremtidens Palads. Og nu kan københavnere og andre interesserede komme med input til de tre skitseforslag, inden der bliver lagt sidste hånd på dem, og de bliver fremlagt for Københavns politikere. 

- Vi har brugt et tocifret millionbeløb på at renovere biografen. Alligevel må vi konstatere, at det ikke rækker. Palads har brug for fornyelse. Ellers kan vi på sigt blive tvunget til helt at lukke biografen. Lige nu er vi optimistiske og håber at lande et godt kompromis, siger Asger Flygare Bech-Thomsen i pressemeddelelsen. 

Torsdag aften er der borgermøde i Palads, hvor deltagerne kan komme med konkrete input.
Man kan også komme med input via fremtidenspalads.dk. 

Københavns mest kendte kino

Palads Teatret havde til huse i bygningen, tegnet af J.D. Herholdt, der tidligere udgjorde hovedbygningen i Københavns anden hovedbanegård, indtil den nuværende hovedbanegård blev taget i brug i 1911.

Biografen blev i 1926 solgt til Carl Bauder, der sad i Nordisk Films bestyrelse, og i 1929 blev biografen indlemmet i Nordisk Film. Ombygget i 1955.

I 1970'erne gik det dårligt for biograferne. Men med inspiration fra Concorde Marignian-biografen i Paris valgte
man i 1978 at erstatte den store sal med en række mindre.

I 1989 blev bygningen malet af Poul Gernes, hvorved den fik den fremtoning, som man kender i dag.

Ved indvielsen spillede Shu-bi-dua en koncert fra taget oven på premieren på deres film Den røde tråd, der fik katastrofale anmeldelser. I dag har Palads Teatret 17 sale i alle størrelser.

Wikipedia/Nordisk Film Biografer

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079