23948sdkhjf

Aarhus-firma vil vise vejen for energirigtige huse

Byggefirmaet Benée Huse har specialiseret sig i byggeri af lavenergihuse og er netop nu aktuel med et 2020-hus i Aarhus.
På Skovstien i Hinnerup, små 20 minutters kørsel nord for Aarhus centrum, ligger et område med udstillingshuse, hvor en række danske byggefirmaer viser sig frem for danskere på boligjagt.

Blandt firmaerne i området er Benée Huse, som kort før sommerferien blev færdig med et 172 m² stort etplanshus, der som et af de første enfamilieshuse herhjemme overholder kravene til indeklima og energiforbrug i BR2020.

Ifølge Klaus Benée, direktør og indehaver af Benée Huse, har det kostet cirka 300.000 kr. at gå fra 2015- til 2020-niveau. Den årlige besparelse i varmeforbrug udgør cirka 3.000 kr., og derfor kan man med rette stille spørgsmålet om, hvor man som virksomhed overhovedet giver sig i kaste med at bygge et 2020-hus?

- Der er absolut ingen økonomi i at gøre det på denne måde, og vi gør det heller ikke, fordi det er en god forretning. Vi ser det som et udviklingsprojekt og bygger huset for at vise, at det kan lade sig gøre at opføre et 2020-hus. Det vigtige, når man bygger lavenergi, er, at man ikke kan se det på huset. Det er ingen kunst at bygge et 2020-hus, hvis man plastrer det ind i solceller. Men et solcelleanlæg holder i 15-20 år. Vores løsning holder gennem hele husets levetid, forklarer Klaus Benée, mens han viser rundt i sit nye udstillingshus, der har et anslået varmeforbrug på 3.400 kr. årligt.

Hårde danske krav
Cirka halvdelen af Benée Huses projekter opføres efter 2015-standard, og derfor har Klaus Benée og hans folk langt hen ad vejen kunnet bruge de løsninger, som de med succes har anvendt i andre byggerier. Således er det blot 5-10 procent af det samlede byggeri, der har været specielt i det nye 2020-hus; blandt andet er der installeret et køleanlæg fra Variotherm. Ifølge Klaus Benée er anlægget det første, der er solgt til et enfamiliehus i Danmark.

Udfordringen ved at bygge efter BR2020 er først og fremmest, at kravene til boligventilation er større, at der er skærpede krav til overtemperatur og energiforbrug, og at der kræves et vinduesareal på mindst 0,15 procent i alle rum.

- Stort set ingen af de huse, der bygges i dag, opfylder kravene til vinduesareal. I passivhuse søger man typisk at nedbringe energiniveauet ved at have færrest vinduer mod nord og flest mod syd. Det har man i Danmark forsøgt at modvirke ved at indføre mindstekrav til vinduesarealet, og det gør det selvsagt mere udfordrende at bygge efter BR2020, forklarer Klaus Benée og fortsætter:

- I et 2020-hus må man årligt maksimalt have 20 timer med over 27 grader og max 100 timer med over 26 grader. Herudover er der meget store krav til, at vi skal have sol ind om vinteren, for det er solens varme, der skal sikre et lavt energiforbrug om vinteren. Det giver så omvendt problemer om sommeren. Mange passivhuse har høj temperatur indvendigt om sommeren, og det har vi været nødt til at kompensere for – dels ved køling, dels ved forøget ventilation, dels ved at vinduerne åbner automatisk ved temperaturer over 26 grader.

Det handler om erfaring
Ifølge Klaus Benée koster det cirka 2,9 mio. kr. at bygge et hus, nøjagtigt som det, der står på Benée Huses grund i Hinnerup. Men processen har været lærerig, og derfor ville det med al sandsynlighed blive lidt billigere, hvis han skulle bygge huset forfra i dag.

- Det handler om erfaring, og om at gøre det smartest. Vi har allerede fundet ud af, at der er nogle ting, som vi kan gøre bedre, siger Klaus Benée.

Det handler blandt andet om kølingen, som skulle have været inde på et tidligere tidspunkt. Så selvom firmaet har stor erfaring med lavenergibyggeri, er der dele af processen, som bliver grebet anderledes ad næste gang:

- For eksempel har det taget tre måneder at få en tilladelse til at grave jordvarme ned. Det havde været rart at få to måneder tidligere. Det fik vi ikke, og så måtte vi bruge varmeblæsere til udtørring, fordi vi skulle have råhuset færdigt til påske. Så vi havde en måned til at få støbt fundamentet, til at få rejst bagvæggen, lagt låg på, monteret vinduer, muret op hele vejen rundt og pudset facaden. Det er kompliceret at gøre det på den måde. Havde vi haft tre uger mere, kunne vi ganske givet have sparet nogle flere penge – plus at håndværkerne kunne have fået en bedre akkord, siger han med et smil.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078