Rudersdal afslutter tre ældrebyggerier
Rudersdal Kommune har færdiggjort tre nye byggerier og inviterer nu indenfor i nyt kombineret daghjem og aktivitetscenter samt i to nye plejecentre med i alt 122 plejeboliger.
Byggerierne udmærker sig særligt ved at være af meget høj teknisk funktionel og arkitektonisk kvalitet og er alle indrettet med de nyeste teknologier.
72 boliger i Nærum
I Nærum står Plejecenter Byageren færdigt med sine 72 plejeboliger. Anker Hansen og Co stod i samarbejde med Arkitektfirmaet Mangor & Nagel A/S og Ingeniør Jørgen Wessberg for opførelsen af det nye plejecenter.
Plejecentret er opført med facader i teglskalmur, der filtes. Taget er udført i zink med ensidig taghældning mod de indre gårdrum. Facaderne, som vender ind mod gårdrummene, er beklædet delvist med lodrette, varmebehandlede trælameller, som på sigt vil fungere som espalier for blomstrende beplantning.
Plejecentrets haveanlæg kommer til at indeholde frodige gårdhaver tematiseret efter farver og gode muligheder for at bevæge sig omkring via befæstede stier.
Plejecenter i energiklasse 1
Plejecenter Bistrupvang i Birkerød er det andet plejecenter, som er taget i brug indenfor kort tid.
Det er entreprenørfirmaet B. Nygaard Sørensen A/S, sammen med arkitekterne White, landskabsarkitekt Birgitte Fink og ingeniørfirmaet Lemming og Eriksen, der har stået for opførelsen af plejecentret med tilknyttede service- og fællesarealer. Teknisk bygherrerådgiver er arkitektfirmaet Hune og Elkjær.
Plejecentret indeholder 50 plejeboliger med tilknyttede service- og fællesarealer fordelt på 4 boenheder i to etager samt et fælleshus med træningslokale i ét plan. Alle plejeboliger har egen altan eller terrasse.
Byggeriet er opført i beton med facadebeklædning i hvidpudset facadeisolering og fladt tag beklædt med tagpap. På en del af fælleshuset er lagt flade "grønne" tage med græsbeplantning. Byggeriet udmærker sig ved at være af meget høj funktionel kvalitet, og plejecentret Bistrupvang er den første bebyggelse, kommunen opfører i lavenergiklasse 1.
Aktivitetscenter til 100 brugere
Endeligt kommer der også liv i Daghjem og aktivitetscenter Rønnebærhus, som ligger på Rønnebærvej 15 i Holte. Også her er bebyggelsen opført i lavenergiklasse 1.
HHM A/S vandt i sin tid totalentreprisekonkurrencen på det kombinerede daghjem og aktivitetscenter. Til opgaven har entreprenøren haft knyttet Wilhelm Lauritzen Arkitekter A/S, Niras A/S og Brandt Landskab.
Det nye daghjem og aktivitetscenter skal danne rammen for ca. 100 brugere af aktivitetscenteret og ca. 25 daghjemsgæster dagligt.
Byggerieter opført i to etager i beton med hvidpudsede facader og flade "grønne" tage med græsbeplantning. Fra hovedindgangen, som indeholder reception og et indre torv, er der adgang til center og daghjem, cafè og administration. På 1. sal er der en tagterrasse med udsigt over Vejlesø og en stor fælles terrasse med udgang til haveanlægget.
Varmetabet fra bygningerne begrænses ved en høj grad af isolering, ved bygningernes orientering, ved disponering af vinduesarealer og ved at etablere ventilationsanlæg med høj grad af varmegenvinding. Energiforbruget begrænses ved styring af ventilation og belysning, og som supplement til traditionel forsyning etableres solcelleanlæg, der kan producere strøm og varme.