Byggeprojekt skal bryde den sociale arv
BRFkredit og Enemærke & Petersen gennemfører et ambitiøst projekt med fokus på social ansvarlighed og faglige kvaliteter.
Det gælder bl.a. Rosenhøjkvarteret, Trigeparken og Langkærparken - boligområder, hvor beboersammensætningen tillige har stor etnisk diversitet, og mange er udenfor det etablerede arbejdsmarked i både 1. og 2. generation.
'Det Blå Punkt' skal bidrage til at bryde den sociale arv og skabe interesse for de håndværksmæssige fag blandt de 12-17-årige.
Inddragelse i byggeri og anvendelse
Under kyndig vejledning af tømrersvend Finn Lyngesen samt lærlinge fra Enemærke & Petersen skal de unge opføre et ca. 30 m² stort værested, der efterfølgende placeres i et århusiansk boligområde, hvor de unge mennesker kan være med til at bestemme, hvad huset skal bruges til.
Foruden et socialt sigte har projektet også en grøn idé, idet byggeriet opføres i genbrugs- eller bæredygtige materialer samt udstyres med solceller på taget.
Arbejdet finder sted under Aarhus Festuges seks hverdage fra d. 3. - 8. september på pladsen foran Musikhuset i Aarhus. Aktuelt har tre skoler givet tilsagn om, at der dagligt vil deltage 20-40 elever i projektet. De elever, som ikke direkte involveres i projektets opførelse, sikrer dets dokumentation gennem mindre journalistiske opgaver, såsom logbog over byggeriet i Aarhus Stiftstidende og små film til YouTube og Facebook.
Resultat af konkurrence
Forud er gået en konkurrence for studerende ved Arkitektskolen Aarhus udskrevet af BRFkredit. Vinderen af konkurrencen, Anne Katrine Arrildt, vil ved åbningseventen d. 1. september præsentere sit projekt, ligesom stadsarkitekt Stephen Willacy holder åbningstalen.
Under festugen vil der tillige blive afholdt flere aktuelle workshops omkring de store og markante byggeprojekter på havnen i Aarhus. Aarhus Tech deltager i en event med opførelse af et hus på én dag, ligesom der vil være et debatforum omkring udfordringerne med at skaffe lærlinge- og praktikpladser til de unge.
Det Blå Punkt kulminerer d. 8. september, hvor direktør Jens Folmer Jepsen, Aarhus Festuge holder indvielsestale for projektet og projektets endelige lokalisering afsløres.