23948sdkhjf

DEF: Flere arbejdsulykker blandt elektrikere

Antallet af arbejdsulykker ved elektrikerarbejde er steget markant fra 2010 til 2011 samtidig med, at ulykker i elbranchen som helhed er faldet. Det oplyser Dansk El-Forbund.
Fra 2010 til 2011 er der sket en stigning i antallet af anmeldte arbejdsulykker ved ’elektrikerarbejde’. Det viser Arbejdstilsynets nye statistik ifølge Dansk El-Forbund (DEF).

Heri fremgår det, at der blev anmeldt 627 ulykker ved denne type arbejde i 2010, mens der skete 732 ulykker i 2011 - en stigning på 16 procent.

Som Building Supply skrev den 30. august er antallet af ulykker i elbranchen siden 2007 faldet med 14 procent, og alene fra 2010 til 2011 var faldet ca. 3 procent.

Faktisk er begge oplysninger rigtige, oplyser DEF. Det skyldes den måde, Arbejdstilsynet inddeler statistikken på.

Elektrikere og alle ansatte
I Arbejdstilsynets tabel for ”Branchegruppe” og herunder el-installation, er der sket et fald. Men i denne tabel registreres den virksomhed - den branche - hvor den tilskadekomne var ansat på tidpunktet for skaden. Der kan altså for eksempel være tale om, at en kontoransat, der arbejder for en el-installatør, er kommet ud for en arbejdsulykke.

Når det derimod gælder tabellerne for ”Jobtypegruppe”, så dækker overskriften det arbejde, den pågældende udførte, da han eller hun kom til skade. I denne tabel viser tallene under "Elektrikerarbejde" altså det antal personer, der har udført netop den type arbejde på tidspunktet for ulykken. Og her viser tallene en stigning fra 2010 til 2011.

Arbejdsulykkerne ved elektrikerarbejde i 2011 medførte to dødsfald og to amputationer, 56 knoglebrud og 283 forstuvninger. 132 fik sårskader, 51 fik bløddelsskader og to fik ætsninger. Fem blev forgiftet, mens resten var uoplyst.

DEF: Reel stigning
- Stigningen er i sig selv trist, og desuden er den beklagelig i lyset af, at forebyggelsen af ulykker både er og har været et fokusområde, siger forbundssekretær Lene Christiansen fra Dansk El-Forbund:

- Udviklingen i tallene er desværre nok ganske retvisende. Selv om underrapportering også er et problem på vores område – altså at der sker mange flere ulykker end dem, der anmeldes – så har elektrikerne i forhold til mange andre faggrupper været rimeligt gode til at anmelde ulykkerne. Jeg er helt overbevist om, at der altså ikke ’bare’ tale om, at anmeldefrekvensen er øget. Der er tale om reelle og triste tal.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078