23948sdkhjf

Nykredit sætter nye standarder for BMS-styring

Byggeriet Krystallen sætter nye standarder for bæredygtigt glasbyggeri. Bygningen er i lavenergiklasse 2, bl.a. på grund af tekniske anlæg, som er koblet sammen i ét intelligent BMS-system.
Nykredit har udvidet hovedsædet på Kalvebod Brygge i København med den spektakulære bygning, som på grund af sin unikke udformning har fået navnet Krystallen. Bygningen står frit på pladsen og støtter kun på tre punkter, så man kan kigge og endda gå tur under bygningen.

Nykredit har det erklærede mål at skære en femtedel af sin CO2-udledning frem til 2015. Foreløbig nåede firmaet en samlet reduktion af CO2-udledningen på 10 procent i perioden 2008- 2011 gennem en systematisk og central bygningsstyring med overvågning og justering af varme- og ventilationssystemer samt belysning på Nykredits ejendomme over hele landet.

Krystallen er bestemt ingen undtagelse i de klimavenlige bestræbelser.

Forberedt til international certificering
Krystallen opfylder Lavenergiklasse 2. Det skyldes blandt andet den betydelige produktion af el fra solceller på taget, ligesom brug af havvand yderligere reducerer strømforbruget til nedkøling med 40 procent. Dertil kommer en betydelig el-besparelse målt efter de nyeste standarder takket BMS-systemets systematiske behovsstyring af lys, varme og ventilation i bygningen.

- Vi overvejer nu at søge en international BREAM-certificering af bygningen efter de første par års bygningsdrift, fordi vi allerede nu kan se, at den lever op til de høje forventninger til et lavt energiforbrug og et godt indeklima, siger Tom Saxlund, der er områdedirektør i Facility Management i Nykredit.

Stor værdi af samlet intelligent bygningsløsning
Han understreger, at Krystallen teknisk set fra start har alle forudsætninger for at leve op til de skrappeste internationale energi– og miljøkrav, men resultaterne kommer først i hus gennem den løbende driftsoptimering og den større og større erfaring, man skaffer sig i Driftscentret via dataindsamling, driftsovervågning og justering af varme, ventilation og lys.

- Vi kan nu for alvor se værdien af den samlede intelligente bygningsløsning fra Schneider Electric. CO2- reduktionen på 10 pct. skyldes især en bedre balance mellem ventilation og opvarmning i ejendommene ved bl.a. at udnytte fri køling af lokalerne om natten. Det nedbringer varmeforbruget men især reducerer det el-forbrug, der belaster CO2- udledningen 3-4 gange så meget som energi baseret på fjernvarme og gas, fortæller Tom Saxlund.

Krystallen har solceller på taget, som producerer mere strøm end der forbruges til nedkøling. Havvandet nedkøler vandet i kølesystemet, og en dynamisk sol-afskærmning mellem glasfacadens i alt fire lag glas bremser solvarmen, før strålerne når det inderste lag. Hulrummet tillader naturlig ventilation, hvor den varme luft vaskes ud om sommeren, og om vinteren kan luften modsat holdes i ro og isolere klimaskærmen mod nedkøling. Det giver store energibesparelser på HVAC-systemerne.

Godt indeklima og lavt energiforbrug
Glasbyggeri som Krystallen stiller generelt store krav til effektiv og systematisk styring af varme- el og belysning for at komme i mål med et vedvarende lavt energiforbrug og et godt indeklima. Bygningen er til gengæld netop designet med fokus på bæredygtig drift og rummer derfor også en bred palet af tekniske installationer til styring af el, varme, lys og vand.

En særlig udfordring er at sikre den rette balance mellem opvarmning og nedkøling af en næsten gennemsigtig bygning, hvor solens gang, skiftende årstider og vandtemperaturen i havnebassinet også indgår i regnestykket. Alt i alt en opgave, der stiller store krav til intelligent bygningsstyring.

Schneider Electric var med fra projektering til implementering af det samlede BMS-system i Krystallen, og indgår nu som servicepartner og energirådgiver for Nykredit i den løbende proces med renovering og energioptimering af koncernens egne faciliteter over hele landet.

Fakta
Den energirigtige Krystal
- Den elektriske belysning reguleres automatisk efter mængden af dagslys fra glasfacaden.
- Bevægelsesfølere sikrer at lyset kun er tændt, når rummet er i brug.
- Termofølere leverer data til det fælles BMS-system for regulering af indeklima.
- Regnvand bruges til toiletskyl.
- Lys, varme og køl styres via et fælles BMS-system fra et driftscenter i den nærliggende administrationsbygning, Glaskuben. Herfra overvåges CTS-anlæg på Nykredits øvrige kontor- og kundefaciliteter, og de kan tilpasses centralt efter behovsanalyser. Den løbende energirenovering sker også med afsæt i disse analyser.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094