23948sdkhjf

Arkitekter sætter billeder på fremtidens Grønland

Under overskriften "Possible Greenland" giver seks teams en række spændende bud på fremtidens udvikling af Grønland. Projekterne vises frem på biennalen i Venedig.
En ny kombineret superhavn og international lufthavn uden for Nuuk. En bæredygtig boligform – en ny arktisk byggeskik, der tager udgangspunkt i grønlandske værdier, traditioner og muligheder. Og en grønlandsk by designet til at kunne modtage hele verden uden at tabe identiteten.

Det er nogle af de forslag, som danske og grønlandske arkitekter sammen har udarbejdet til udstillingen Possible Greenland i den danske pavillon på den 13. Internationale Arkitekturbiennale i Venedig, der åbner den 29. august.

- Udstillingen Possible Greenland er et forsøg på at finde ud af, hvordan arkitektur i bredeste forstand kan bidrage til udviklingen i det grønlandske samfund. På mange måder kan man sige at Possible Greenland er billederne til alle de rapporter som de senere år er blevet skrevet i Grønland. Vi viser, hvordan nye boligformer kan se ud, hvordan man kan tænke lufthavn, havn og infrastruktur anderledes og hvordan nye bykulturer i Grønland kan være. Alt sammen som oplæg til en konstruktiv debat forankret i det grønlandske samfund, siger Kent Martinussen adm. direktør i Dansk Arkitektur Center og kommissær for den danske pavillon.

Verden kigger mod Grønland
Og debat er der brug, for når Grønland skal finde ud af at administrere deres nye geopolitiske position. Kinesiske firmaer står på spring for at finde mineraler, de store olieselskaber borer løs i undergrunden og nye sejlruter vil bringe alverdens skibstrafik gennem grønlandsk farvand. De 57.000 grønlændere på verdens største ø har kun været selvstændige i kort tid og de tætte bånd til Danmark skal både løsnes på nogle områder og måske styrkes på andre.

Udstillingens hovedkurator, den internationalt anerkendte dansk-grønlandske professor i geologi, Minik Rosing, har det seneste år, sammen med medkurator Nord Architects, arbejdet sammen med seks teams af grønlandske og danske arkitekter, ingeniører, planlæggere og etnologer om at skabe en række scenarier, der kan bidrage til en videre debat i det grønlandske samfund og samtidig være en invitation til resten af verden om at bidrage til en bæredygtig udvikling af Grønland.

- Grønland har umådelig meget at byde på i en globaliseret verden og er ikke blot et depot for uudnyttede mineralske ressourcer parat til at blive udnyttet. Grønland er i sig selv en sammensat virkelighed, og i fremtiden vil der komme mange, som har behov for folk, der kender landet indefra. De kvaliteter, der på den måde allerede er i landet, kalder jeg for grønlandskhed, og det bliver i fremtiden en efterspurgt ressource, forklarer Minik Rosing.

Ud over de konkrete fremtidsscenarier som præsenteres i film, modeller, visualiseringer og tekster, vil publikum bogstaveligt talt træde ind i et grønlandsk hjem skabt af den grønlandske kunstner, Bolatta Silis Høegh. De vil også blive konfronteret med den store barske grønlandske natur og et stykke af jordens historie i form af en 3.800.000.000 år gammel sten.

Om arkitekturbiennalen og Possible Greenland
Arkitekturbiennalen i Venedig er det vigtigste og mest prestigefulde udstillingssted indenfor arkitektur, byudvikling og byggeri i verden. I år deltager 55 nationale pavilloner med udstillinger i de historiske pavilloner og rundt omkring i Venedig. Den britiske arkitekt David Chipperfield står bag hovedudstillingen, der med 66 forskellige projekter skabt af arkitekter, ingeniører, kunstnere og studerende fra hele verden, forholder sig til temaet Common Ground.

Det officielle danske bidrag til den 13. Internationale Arkitekturbiennale i Venedig er kurateret af den internationalt anerkendte dansk-grønlandske professor i geologi, Minik Rosing i samarbejde med Nord Architects Copenhagen. Dansk Arkitektur Center v/Kent Martinussen er af Kulturminsteriet udpeget som kommissær for den danske pavillon.

Possible Greenland er finansieret af Kulturministeriet, Statens Kunstfonds arkitekturudvalg, Realdania og sponsorer af Shell, Royal Arctic Line, Rambøll, Dreyers Fond, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond af 1968, Colorgruppen, Vink Plast og Neschen.

Mere information på www.dac.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079