23948sdkhjf

Hotel med indbyggede vindmøller?

Nyuddannet ingeniør står bag et hotelprojekt, der foreslår at trække vindmøllerne helt ind i byerne og integrere dem i arkitekturen.
Med et dristigt hotelprojekt udfordrer en nyuddannet ingeniør den normale praksis med at placere vindmøller længst muligt fra bebyggede områder. Vindmøllerne skal i stedet helt ind i byerne og integreres i arkitekturen.

Selv om hendes forslag går mod strømmen, er det ifølge den 25-årige lettisk-fødte Zane Biseniece blot en fordel, at mange bekymrer sig om de problemer, vindmøller kan give i form af støj og andre gener.

- Det giver et godt udgangspunkt for at udvikle og vende ulemperne til fordele. Danmark har rigtig gode vindforhold, og det ville være ærgerligt ikke at udnytte dem til at lave vindenergi, for der er et kæmpe potentiale. Man kan godt have vindmøller i byerne og samtidig sørge for gode livsvilkår for beboerne. Min målsætning med projektet er at vise, at vindmøller ikke er til gene. De kan bruges meget effektivt
som et formgivende element, siger hun.

Lufthavnshotel med vindmølle
I projektet, som Zane Biseniece har høstet topkarakteren tolv for ved sin kandidateksamen, har hun placeret et moderne hotel med indbyggede vindmøller tæt ved Aalborg Lufthavn. Placeringen er valgt på grund af de gode vindforhold ved Limfjorden, og det falder godt i tråd med Aalborg Kommunes udviklingsplaner for området som en fremtidig vækstdynamo.

- Brugen af vindenergi kan tænkes ind i byggeri til alle mulige formål. Dette projekt viser, at det kan lade sig gøre at integrere vindmøller i bymæssig bebyggelse og samtidig tage støjhensyn og arkitektoniske ønsker i betragtning. I mit design har jeg lagt særlig vægt på at fremhæve vindmøllerne og rummet omkring dem. Vindmøllerne kan udformes efter bygningerne og arkitekturen. I stedet for at placere vindmøllerne på toppen af bygningerne eller som vedhæng ved siden af, kan de tænkes ind i udformningen af byggeriet og skabe nye og anderledes indtryk, forklarer den unge designingeniør.

Møller som en del af facaden
Til projektet har Zane Biseniece valgt at bruge møller af den såkaldte Darrieus-type, som er særligt velegnede til brug i bebyggede områder, fordi de støjer og vibrerer minimalt.

- Alle overvejelser omkring designet har kredset om at gøre vindmøllerne til en integreret del af bygningen, så møllerne bliver en del af facaden. Aerodynamikken og turbinernes egenskaber påvirker arkitekturen - og omvendt. Møller af Darrieus-typen mister effektivitet, hvis to mølleblade rammes af vinden på samme måde. Derfor har jeg givet hotellet en trekantet udformning, der kan accelerere vinden langs de vestlige og sydlige facader. Disse facader har en udhulning, som møllerne er placeret i. På den måde bliver møllerne en del af facaden, samtidig med at kun et af møllebladene rammes af vinden, forklarer hun.

Den lettiske ingeniør Zane Biseniece begyndte sine studier i Riga, og kom til Danmark som studerende under Erasmus-programmet. Efter studier ved VIA University College i Horsens besluttede Zane Biseniece at fortsætte ved Arkitektur og Design på Aalborg Universitet på grund af AAU’s projektbaserede undervisningsform og studiets særlige kombination af arkitektur og teknisk viden. Hun er nu i fuld gang med at lære dansk og på udkig efter et job med fokus på arkitektur.

Kilde: Aalborg Universitet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109