Rønne Havn fremrykker havneudvidelse
Det international topmøde The Baltic Energy Security Energy Summit har forpligtet sig til at syvdoble mængden af strøm fra havvind i Østersøen inden 2030. For at kunne imødekomme det ønske fremrykker Rønne Havn en planlagt havneudvidelse, så havnen om få år kan håndtere flere projekter på samme tid.
Det skriver havnen i en pressemeddelelse.
- Topmødet er et stærkt signal om at landene i Østersøen vil samarbejde endnu tættere omkring udbygningen af havvind, så vi kan blive uafhængige af Ruslands gas. Bornholms placering i Østersøen gør, at vi i Rønne Havn oplever en enorm interesse i at bruge vores havn til udskibning af vindmøller.
-Det behov vil kun blive større i de kommende år, og det vil gøre at havneinfrastruktur til OWE-projekter om få år kan blive en mangelvare i Østersøen. Vi fremrykker derfor en planlagt udbygning af havnen, så vi om få år kan håndtere flere projekter på samme tid, siger Lars Nordahl Lemvigh. adm. direktør i Rønne Havn i meddelelsen.
3 gigawatt i ordrebogen
Rønne Havn har været Bornholms port til verden gennem flere århundreder, men efter en udvidelse i 2019 er havnen på få år blevet centrum for grøn energi i Østersøen. Positionen er blandet andet skabt ved at Rønne Havn er blevet valgt som udskibningshavn for en række af de vindmølleprojekter, som skal etableres i Østersøen i de kommende år.
Sidste år blev Skandinaviens største vindmøllefarm ”Kriegers Flak” udskibet fra Rønne, og i år bliver både fundamenter og vindmøller til det tyske projekt ”Arcardis Ost 1” udskibet fra havnen. På nuværende tidspunkt har havnen planlagte projekter for knap 3 gigawatt i ordrebogen, og det er uden vindmøllerne til den kommende Energiø Bornholm, der planlægges at blive verdens første af sin slags med tre GW havvind i 2030.
Udover at være central udskibningshavn for vindmøller, er Rønne Havn også involveret i en række projekter, der skal sætte øget skub i den grønne omstilling af skibsfarten i Østersøen.