Ny generation af solcelleparker skal give grønne oplevelser til borgerne
Tidligere i år ansøgte energiselskabet Better Energy om at få lov til at anlægge en solcellepark ved Viuf og Håstrup i Kolding og Vejle Kommune. Parken er i lokalplanproces og forventes vedtaget i marts 2023.
Solcelleparken skal efter planen fylde 347 hektar, hvoraf mere end 129 hektar skal anvendes til naturgenopretning, stisystemer, genetablering af vandløb og rekreative områder.
Solcelleparken højner således både biodiversiteten og åbner landskabet for lokalområdet, så naboer får adgang til nye naturområder og rekreative muligheder.
Lokale borgere skal inddrages
Lokalområdet ved Viuf og Håstrup blev involveret meget tidligt i udviklingsprocessen, både i form af generelle borgermøder og i form af individuelle møder med naboer og lokalrådsrepræsentanter.
- Det er en stor forandring af området, så det er vigtigt, at vi får værdi ud af det lokalt. Derfor besluttede vi i både Viuf og Håstrup Medborgerforeninger tidligt, at vi ville gå ind i en konstruktiv dialog, i stedet for at gå på barrikaderne, siger formand for Viuf Medborgerforening, Nicolai Asmussen.
Det har konkret resulteret i, at lokale kræfter har været fødselshjælper på mange af de tiltag, der er i lokalplansansøgningen.
Planerne for solcelleparken ved Viuf og Håstrup
- Friholdelse af ca. 129 ud af 347 hektar til lokale initiativer
- Fritlæggelse af ca. 3 km vandløb fra rørsystemer
- Etablering af ca. 10 km stisystem og løberuter
- Etablering af fodgængertunnel under hovedvej for at skabe sikker adgangsvej
- Etablering af ladestation ved Viuf by
- Etablering af shelters og borde-bænke områder
- Friholdelse af mere end 30.000 m2 til vådområder – blandt andet nye levesteder til løvfrøen
- Friholdelse af mere end 641.000 m2 til to grønne korridorer igennem området
Kilde: Better Energy
Skal skabe værdi for de lokale
Og netop den gode dialog med lokalsamfundene er vigtig understreger udviklingsdirektør i Better Energy, Esben Billeskov
- Forudsætningen for udvikling af initiativer og tiltag i solparker, hvor området bliver brugt til flere formål er, at de er opstået og skaber værdi lokalt. Og vi opnår kun grøn omstilling i stor skala, hvis vi kan sikre lokal opbakning, siger Esben Billeskov.
Better Energy har allerede anlagt flere solcelleparker, hvor biodiversitet og miljøhensyn spiller en central rolle.
- Jo mere jord vi forvalter, desto større gavn kan vi også gøre. Når vi anlægger solcelleparker, indtænker vi både grundvandsinteresser og biodiversitet fra start, så i takt med at vi etablerer flere solcelleparker, bliver det også muligt at udbrede biodiversitetsindsatsen over større områder, siger Rasmus Lildholdt Kjær, adm. direktør i Better Energy.