23948sdkhjf

Storentreprenør giver gasværksbygning nyt liv i Aarhus’ Sydhavnskvarter

På Sydhavnen i Aarhus gennemgår den 1.100 kvm gasværksbygning fra 1870’erne i øjeblikket en omfattende transformation. Indtil 1970’erne var bygningen en del af byens gasproduktion, og de seneste 30 år har den dannet ramme for en række kunstnere.

Og kunsten kommer også til at være en stor del af bygningen fremadrettet. Udover et spisehus og kontorlokaler på 1. sal kommer der nemlig også både kunstgalleri og atelier, hvor blandt andre nogle af de kunstnere, der indtil nu har haft værksted i bygningen, vender tilbage.

– Transformationen af gasværksbygningen er et stort og spændende projekt, og det glæder os derfor, at vi nu er kommet til en afgørende milepæl og kan fejre rejsegilde. Nu ser vi frem til den videre færdiggørelse af projektet og ikke mindst til at spisehuset, galleriet og kunsterne kan flytte ind i løbet af de kommende år, siger salgs- og udviklingschef i A. Enggaard Peter Thorsgaard ifølge en pressemeddelelse i forbindelse med, at der blev fejret rejsegilde den 9. juni.

Den transformerede gasværksbygning bliver en del af Aarhus’ nye kvarter, Sydhavnskvarteret, der med A. Enggaard som en af de bærende kræfter over de kommende år udvikles til en helt særlig bydel med et erhvervsliv præget af kunst, kulturproduktion, bevægelse og social mangfoldighed.

– Visionen for hele Sydhavnskvarteret er at skabe en unik smeltedigel, hvor mennesker og virksomheder, nyt og gammelt, kreativt og kommercielt, mødes i et sprudlende kreativt miljø præget af kunst og kultur og gode idéer, siger Peter Thorsgaard.

Renovering med respekt

På grund af bygningens alder og tidligere funktion var der behov for en omfattende renovering for dels at fremtidssikre og skabe gode, moderne rammer til de nye lejere. 

Renoveringen sker i tæt samarbejde med Exners Tegnestue, der er specialister i renovering af ældre bygninger, og udføres med stor respekt for historien.

- Med renoveringen har vi ønsket at skabe plads til moderne formål, samtidig med at vi viderefører så meget af den historiske arkitektur som muligt. Foruden hele facaden bevarer vi der for blandt andet stålspærene i loftet og en rå murstensvæg, der skal indgå som en del af restaurantens udtryk. Derudover har vi taget de gamle gulvplanker op og renset dem, så de kan genanvendes. På den måde bevarer bygningen sin oprindelige sjæl og charme, siger Peter Thorsgaard.

A. Enggaard har ansvaret for udviklingen af størstedelen af den nye bydel, som udover værkstedsbygningen kommer til at omfatte to hoteller samt nye lokaler til erhverv, spillestedet Train, Det Jyske Kunstakademi, Aarhus Billedkunstcenter, VIA samt en række aktører i Sydhavnen.

Sydhavnskvarteret, der har et samlet byggeareal på 89.000 kvm, udvikles frem mod 2026.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094