111 fundamenter på plads ved Anholt
MT Højgaard afsluttede fredag sit arbejde med de mange fundamenter til Danmarks største havvindmøllepark.
Jumbo Javelin placerer et overgangsstykke på en af de såkaldte monopæle. Siden 1992 MT Højgaard Offshore leveret 630 fundamenter til havmølleparker.
Fundamenterne er todelte og består af et stålrør med en diameter på cirka 5,35 meter, som er mellem 37 og 55 meter langt og vejer fra 267 til 460 ton. Stålrørene kaldes monopæle, og oven på dem er placeret et overgangsstykke, som selve vindmøllen skal monteres på.
Overgangsstykket er cirka 15 meter højt og vejer 170 ton. Den sidste monopæl blev installeret i onsdags af HLV Svanen, mens fartøjet Jumbo Javelin løftede det sidste overgangsstykke på plads fredag aften.
- Vi bankede den første monopæl i havbunden nytårsaften, og siden da er der stort set blevet arbejdet i døgndrift for at løse opgaven. Der ligger mange tekniske beregninger og et omfattende logistikarbejde bag, og især til sidst er arbejdet virkelig forløbet glat. Når man tager i betragtning, at vi arbejder på havet med meget tungt materiel og meget teknik, så er tingene virkelig gået op i en højere enhed, siger Kim R. Andersen, Director of Offshore i MT Højgaard.
Parallelt med installationen af de 111 fundamenter til Anholt Havmøllepark har MT Højgaard færdiggjort installationen af 75 fundamenter til Lincs Havmøllepark i England.
- MT Højgaard har som nogle af de eneste aktører på markedet bevist, at vi kan håndtere to så omfattende projekter sideløbende med hinanden, tilføjer Kim R Andersen.
Første strøm i år
Anholt Havmøllepark opføres af Dong Energy, og her er projektdirektør Flemming Thomsen godt tilfreds med, at havmølleparken nu kan tage fat på næste anlægsfase.
- Installationen af fundamenterne og vores samarbejde med MT Højgaard og de øvrige aktører har fungeret virkelig godt. I så stort et projekt vil der altid være udfordringer, men den grundige planlægning har betydet, at vi i fællesskab altid har været i stand til at finde den rigtige løsning hurtigt. Med fundamenterne på plads har vi taget et stort skridt hen imod at blive klar til at levere grøn energi til danskerne, siger Flemming Thomsen.
Til september begynder arbejdet med at montere vindmøller på fundamenterne, og efter planen skal Anholt Havmøllepark begynde at levere strøm til det danske elnet i slutningen af året. Når havmølleparken står helt færdig i løbet af næste år, får den en kapacitet på 400 MW.