23948sdkhjf

Byggefirmaer får nej i banken

40 procent af virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen har ikke fået den forhøjelse af lån eller kassekredit, som de ønskede, viser en ny rundspørge fra Dansk Byggeri.
Det er svært at få en virksomhed til at vokse, hvis ikke banken er med på idéen. Men i dag kræver det at både ideen og likviditeten er mere end bare god, hvis banken skal give virksomhederne mere kredit.

Dansk Byggeri har foretaget en rundspørge, der viser, at 40 procent af virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen har oplevet ikke at få den forhøjelse af lån eller kassekredit, som de ønskede. Samtidig oplever hver femte virksomhed, at kravene til kreditsikkerhed er øget.

- De virksomheder, som i dag beder om fx et lån, har allerede stået hårde tider igennem her under finanskrisen, og de har bevist, at de kan finde ud af styre i storm. Derfor undrer det mig, at det er hele 40 procent, som ikke har fået den ønskede kredit, siger udviklingschef i Dansk Byggeri, Jørn Jensen.

Med til at holde liv i krisen
Ifølge Jørn Jensen har udviklingen medført, at de i dag kan være svært at skaffe den nødvendige finansiering til fx større projekter eller til generations- og ejerskifte. Det kan derfor ofte ende med, at virksomhederne må dreje nøglen om.

- Det er med til at holde liv i krisen, for bankerne siger nej til de projekter, som virksomhederne skal leve af. Bankerne trænger til at skifte til mere positive briller, siger Jørn Jensen.

Rundspørgen viser også, at virksomhederne selv skal gøre bankerne opmærksomme på mulighederne for garantistillelse via Vækstfonden.

- Det er som om, at bankerne ikke ønsker at være med til at hjælpe virksomhederne med at gøre brug af Vækstfondens muligheder. Det er ærgerligt, at bankerne ikke ser muligheder i Vækstfonden, men også her er en stopklods på vejen, siger Jørn Jensen.

Bankernes tilbageholdenhed og den økonomiske krise har dog ikke udelukkende negative konsekvenser. På positivsiden tæller, at udviklingen har fået flere virksomheder til at sende fakturaer ud samme dag, som arbejdet er udført. Dermed har de ikke længere så store beløb ude at svømme som tidligere, fremhæver Jørn Jensen.

- Det har været med til at styrke likviditeten hos flere virksomheder, og dermed har de haft bedre kort på hånden, når de har været i banken for fx at låne penge til at udvide eller til en ny maskine. Det er noget som alle både kan og bør gøre, slutter Dansk Byggeris udviklingschef.

Læs hele analysen fra Dansk Byggeri (åbner som pdf)

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.027