23948sdkhjf

Huskøbere dropper energirenoveringer

Energikonsulenter oplever, at synlig energimærkning har fået boligkøberes øjne op for boligens energiforbrug. Husejerne kommer bare ikke i gang med at energirenovere.
Siden det 1. juli 2010 blev lovpligtigt at salgsannoncer for huse skal indeholde et bogstav, der viser husets energimærke, er næsten 100 procent af husene på boligmarkedet blevet energimærket. Før var det kun ca. halvdelen.

Udviklingen har givet overblik over boligmassens energimæssige tilstand.

- Men to år efter indførelsen ser vi desværre også, at energirapporten ikke får de nye boligejere til at investere i energirenoveringer. Husene fortsætter simpelthen med at være huse med fx energimærket E, F eller G, siger direktør for energikonsulenternes brancheforening, BfBE, Torben Kaas.

BfBE, Brancheforeningen for Bygningssagkyndige og Energikonsulenter, undersøgte før loven blev vedtaget, hvad der skal til for at få energirapporterne til at få boligejerne til at energirenovere.

Praktiske anbefalinger efterlyses
En undersøgelse blandt boligkøberne viste, at huskøbere er usikre på, hvad præcis de selv kan gøre. Tre fjerdedele af de nybagte huskøbere svarede, at rådgivning i forlængelse af købet ville få dem til at gå i gang med at energirenovere.

- For energikonsulenterne er det demotiverende, at deres højt kvalificerede arbejde ikke bruges mere aktivt. Allerede tilbage i 2010 pegede vi på, at det ikke er nok at tvinge husejerne til at få udført energimærkningen. Man skal tage det sidste skridt med og forklare huskøberne, at det er en god ide at gennemføre energispareforslag i praksis. Det lyttede politikerne ikke til dengang, og derfor står vi med en masse gode råd, som ingen har taget til sig, siger Torben Kaas.

Anbefalinger på vej
Regeringen og Energistyrelsen er i øjeblikket i gang med at udarbejde en anbefaling i forhold til, hvordan energimærkningen kan få husejerne til at energirenovere.

- Politikerne har nu endelig indset, at der skal meget mere til end en energirapport før end, at boligejerne for alvor går i gang med at energirenovere. Et overblik er ikke nok i sig selv, vi mangler fortsat at tage det sidste skridt, som kan omsætte energimærkernes anbefalinger i konkrete energibesparelser, siger Torben Kaas.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109