Danskerne er famlende, når det kommer til bæredygtige byggematerialer
Mange danskere kender ikke til de mere bæredygtige alternativer, når der skal renoveres eller bygges om i vores bolig. Derfor finder bæredygtige byggematerialer sjældent vej til indkøbsvognen eller bliver efterspurgt i byggemarkedet.
Årsagen er manglende viden, viser en ny undersøgelse fra Videncentret Bolius og Realdania, som YouGov har foretaget.
Tre ud af fire danskere svarede i undersøgelsen, at de i mindre grad eller slet ikke har viden om bæredygtige byggematerialer. Og hele 63 pct. af de adspurgte har det stort set ikke i tankerne, når de står i byggemarkedet og skal købe ind til et bygge- eller renoveringsprojekt i deres bolig.
Og det ærgrer Lennie Clausen, der er programchef i Realdania. For byggeriet står for intet mindre end en tredjedel af Danmarks samlede CO2-udledning, hvor selve byggematerialerne estimeres at tælle omkring 10-15 procent af den årlige udledning.
– Derfor ligger der et stort potentiale i at gøre danskerne mere bevidste om, at de rent faktisk har mulighed for at træffe mere bæredygtige valg, når der skal indkøbes byggematerialer, siger Lennie Clausen i en pressemeddelelse om undersøgelsen .
– Derfor er vi begyndt at række ud til flere af landets byggemarkeder for at få en dialog med dem om, hvordan vi kan gøre flere danskere nysgerrige på bæredygtige byggematerialer. For ifølge vores undersøgelse er det netop byggemarkederne, der topper listen over de steder, hvor vi helst vil hente viden om byggematerialer - herunder de mere bæredygtige af slagsen, fortsætter hun.
Behov for meget mere oplysning
Sammen med Videncentret Bolius har Realdania i 2021 lanceret indsatsen Bo Bæredygtigt, der skal gøre danskerne klogere på, hvad det vil sige at bo bæredygtigt og inspirere dem til en mere bæredygtig hverdag i og omkring deres bolig.
Og meget tyder på, at der er behov for meget mere oplysning til boligejerne om deres muligheder, når det kommer til at vælge mere bæredygtige byggematerialer.
For når man spørger danskerne, hvad der skal til for, at byggematerialer er bæredygtige, svarer næsten hver tredje, at det ved de ikke. Og på spørgsmålet om, hvorfor de ikke tidligere har valgt bæredygtige byggematerialer, svarer cirka hver femte, at de slet ikke har tænkt over det som en mulighed. Lige så mange svarer, at uvidenhed har været årsagen.
– Det er et meget komplekst område, og det er lige nu de færreste danskere, der ved, hvad de kan og skal gøre. Her er det vores opgave som videncenter at gøre det komplekse forståeligt og tilgængeligt for den enkelte dansker, så de nemmere kan træffe de for klimaet rigtige valg, siger Kristine Virén, der er formidlingschef i Videncentret Bolius.
Prisen har en betydning, når vi vælger bæredygtige materialer
Ifølge undersøgelsen er der masser af kommende anledninger til at vælge mere bæredygtigt, når der skal indkøbes byggematerialer. Næsten halvdelen af de adspurgte svarer, at de i løbet af det kommende år har byggeprojekter i støbeskeen enten i deres egen bolig eller i deres sommerhus.
Og prisen har betydning, når det kommer til at vælge mere bæredygtigt til byggeprojektet. I undersøgelsen svarer over halvdelen, at for høje priser vil kunne afholde dem fra at vælge bæredygtige byggematerialer. Tæt efterfulgt af dårlig kvalitet.