Hver anden bygherre forventer at aflyse byggerier i år
52 pct. af landets bygherrer forventer at aflyse byggeprojekter i resten af 2022 på grund af de eksploderende priser i byggebranchen.
Det er én af konklusionenerne i en ny undersøgelse af Bygherreforeningen blandt dens medlemmer, som tæller både offentlige, private og almene virksomheder.
Samtidig har 43 pct. allerede valgt at aflyse projekter i løbet af de første måneder af 2022, viser spørgeskemaundersøgelsen, som er foretaget i sidste uge af april 2022.
- Priser på stål, træ og andre materialer samt energi er steget voldsomt det seneste år. Usikkerheden om prisudviklingen koblet med forsyningsproblemer gør, at vores medlemmer får markant højere priser ind fra entreprenørerne, når de skal bygge, siger Bygherreforeningens direktør Henrik Bang i en pressemeddelelse.
89 pct. angiver da også ifølge foreningen, at at årsagen til deres byggepauser er budgetskred som følge af blandt andet stigende materialepriser og til dels højere energipriser.
Mange offentlige og almene
Der er særligt mange af offentlige og almene bygherrer, som må vælge at sætte opgaver på pause eller helt aflyse. Blandt de bygherrer, som allerede har aflyst projekter, er de 33 pct. af dem almene bygherrer. 30 pct. er kommuner.
- Mange almene og offentlige bygherrer får sprængt budgetgrænserne i deres byggeprojekter, når de går i udbud. Estimaterne holder ikke. Og da de ofte arbejder inden for relativt låste budgetrammer, som er bevilget af deres politiske bagland, har de ikke mange andre muligheder end at udskyde eller helt aflyse, siger Henrik Bang.
Det er dertil ifølge Bygherreforeningen især boliger, der rammes. 52 pct. af dem, som aflyser, svarer, at det er boliger, de har måttet sætte på pause eller bare helt opgive. Det flugter ifølge Bygherreforeningen godt med, at det er de almene bygherrer, som har aflyst flest projekter.
Politikere spiller rolle
Bygherreforeningens direktør siger i pressemeddelelsen, at han ikke tør spå om, hvorvidt det er begyndelsen på en tilbagegang, der svarer til finanskrisens nedgang. Det handler om, hvad politikerne gør, og hvordan markedet reagerer, mener han.
Han fremhæver, at den nye indenrigs- og boligminister har talt om at kanalisere ressourcer fra offentligt byggeri over i den grønne omstilling.
- Det vil naturligvis tage luften endnu mere ud af byggebranchen, siger Henrik Bang.
- En anden væsentlig ting er, hvordan byggeriet vil håndtere den prisusikkerhed, vi oplever lige nu. Kan man finde nogle gode aftaler i markedet, og kan man finde metoder til at inddæmme de potentielle usikkerheder, er meget vundet. Det vil være godt for alle, da det sidste vi har brug for nu, er en hård landing, siger direktøren.