23948sdkhjf

Eksperter: Derfor er Parkens græs så elendigt

Siden FC København spillede hjemmekamp mod mesterskabsudfordrerne fra FC Midtjylland palmesøndag, har kritikken haglet ned over græsplænen i nationalarenaen. Spillerne gled rundt på banen til trods for, at sand var blevet strøget ud for at gøre banen kampklar.

En uge senere var scenariet det samme mod ærkerivalerne fra Brøndby. Hvorfor er det, at Danmarks mest prominente fodboldbane er i så ringe forfatning?

- Det er den af forskellige grunde. Lysforholdene er elendige. Der er høje tribuner hele vejen rundt, så banen bliver ikke ramt af naturligt lys, og det skal græs have for at vokse. Derfor bruger Parken en masse kunstigt lys samt varme i banen, siger Kim Tang, der er der er landskabsarkitekt og fagkonsulent ved Danske Anlægsgartnere til Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Men disse redskaber er ikke lige så effektive som solens stråler, og den lave temperatur i vinter- og forårsmånederne gør det mere besværligt at bage plænen op til gunstige vækstforhold.

Høje tribuner

Parken skiller sig også ud ved at have højere tribuner end landets andre fodboldstadioner.

- I Brøndby og Aarhus er tribunerne lavere, og AGF har også en løbebane, så der kommer mere naturligt lys ind. Jeg vil desuden også gætte på, at Parken oftere bliver brugt til arrangementer, og det tager tid for græsset at komme sig over, forklarer Kim Tang.

Netop den heftige aktivitet bliver ofte beskyldt for at være kimen til de mange problemer. Parkens græstæppe bliver belastet af kampe i Superligaen, landskampe og europæiske kampe samt træningerne op til. Derudover bliver koncerter og andre arrangementer afholdt.

Græsset får ikke tid til at vokse, og det er særlig slemt, fordi fodbold ofte foregår i de kolde måneder og dermed udenfor vækstsæsonen. Det fortæller Keld Kristensen, der er underviser på greenkeeper-uddannelsen ved Roskilde Tekniske Skole.

For Keld Kristensen er det dog de dybere liggende lag, der er interessant. Det er her, at vigtige mekanismer som rødder, gødning og næringsoptagelse til græsset gør sig gældende. Der skal på de store stadions være et 30 centimeters vækstlag, så rødderne i græsset kan få lov at brede sig ud.

- Ellers får du ikke noget på overfladen, som er værd at spille på – og særligt ikke, hvis de tre parametre med lys, vand og temperatur ikke er i orden. Min kæphest, når jeg uddanner greenkeepere, er at få dem til at tænke på jorden, som ligger i laget under og behandle det rettidigt, siger Keld Kristensen til Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Han peger samtidig på de tre parametre, der er vigtige for, at alle slags planter vokser: Lys, vand og temperatur.

- Der er nogle ganske simple vækstregler, og det er en udfordring, når man har med høje tribuner at gøre.

Licitationen – Byggeriets Dagblad har forsøgt at få et interview med Parken Sport & Entertainment, men det har ikke været muligt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093