Der er pres på: Studerende projekterer beboerhus på tre dage
Tempoet er højt på De Digitale Dage, hvor studerende på kun tre dage skal komme med deres bud på et 800 kvm beboerhus til Himmerland Boligforening. Over 150 studerende fra UCN, EUC Nord og Aalborg Universitet deltager i disse dage i arrangementet sammen med 30 virksomheder fra byggebranchen.
Og det er første gang i to år, at de studerende og virksomhederne kan mødes til De Digitale Dage, der har som mål at sætte fokus på samarbejdet på tværs af de mange fagligheder, der er inden for byggeriet, og stille skarpt på de nyeste teknologier inden for branchen.
Om De Digitale Dage
De Digitale Dage er et partnerskab mellem Professionshøjskolen UCN, Aalborg Universitet og EUC Nord
Resultaterne fra De Digitale Dage opsamles i såkaldte læringsprodukter, som skal skabe værdi for den danske byggebranche og byggeriets uddannelser på alle niveauer i Danmark.
- Målet med De Digitale Dage er at samle alle byggeriets parter om at afprøve og præsentere de digitale redskaber samt at simulere virkeligheden for de studerende.
- Under dagene kommer de studerende og erhvervslivet bl.a. til at arbejde med indeklima, statiske principper, energi, bæredygtighed, sikkerhed, tilgængelighed, tidsplan, økonomi, byggepladsindretning og Building information management (BIM).
- Tilrettelæggelsen og gennemførelsen af De Digitale Dage 2022 sker i samarbejde med Cowi & DI Byggeri.
- De Digitale Dage er støttet af Grundejernes Investeringsfond.
Det skriver UCN i en pressemeddelelse.
De studerende kommer fra en række forskellige uddannelser inden for byggeriet og er delt ind i grupper sammen med medarbejdere fra rådgiver- og ingeniørvirksomheder.
Gevinst set med virksomhedsøjne
Én af de organisationer, der har revet tre dage ud af kalenderen for at være med, er Forsvarsministeriets ejendomsstyrelse.
- Nu sidder jeg selv som bygherre og ved, hvor vigtigt det er, at bygningskonstruktører, arkitekter, tømrere, murere og ingeniører arbejder tæt sammen i et byggeprojekt. Det er virkelig en mundfuld for de studerende, men det giver enormt meget. Ikke kun samarbejdet i sig selv men også at de skal prøve værktøjer og platforme af, som understøtter deres samarbejde – og så skal de ikke mindst prioritere deres tid benhårdt, forklarer Jan Bonde Larsen, projektleder hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, i pressemeddelelsen.
Han fremhæver også en anden gevinst ved De Digitale Dage, nemlig at man undervejs – også som virksomhed – får kendskab til nogle af de nye værktøjer og teknologier inden for byggeriet.
- Vi får også undervejs feedback fra de studerende i forhold til, hvad der fungerer godt og mindre godt – og det er en læring, som vi kan bruge i vores eget arbejde fremadrettet, så det er bestemt ikke kun for de studerendes skyld, udtaler siger Jan Bonde Larsen.
Øjenåbner
Uddannelserne på De Digitale Dage tæller tømrere og murere på EUC Nord, bygningskonstruktører, energiteknologer og installatører på UCN, ingeniører i indeklima og energi, konstruktionsingeniører, cand. tech. i Byggeledelse og Bygningsinformatik samt Building Energy Design på Aalborg Universitet.
Jacob Bertel læser til bygningskonstruktør og er projektleder i sin gruppe. Det har været lidt af en øjenåbner for ham at skulle lede et projekt med 20 deltagere og vidt forskellige fagligheder.
- Jeg har fundet ud af, at kommunikation er utroligt vigtigt. Det er en uvant rolle at være projektleder. Der er pres på, og vi skal arbejde tæt sammen i hele teamet for at kunne nå at lave et færdigt tilbud til bygherre. Vi skal dels nå at sætte os ind i nogle af de nye teknologier, vi skal bruge, samtidig med at vi skal lære hinandens fagligheder at kende. Det er både spændende og udfordrende, fortæller Jacob Bertel.
Fredag den 8. april, på den sidste af de tre projektdage, skal de studerende aflevere deres færdige tilbud på en projektering af det 800 kvm store beboerhus – med udgangspunkt i BIM-baserede analyser og BIM-modeller. Vinderne kåres 22. april.