23948sdkhjf

Dansk-engelsk kamp om eksperimenterende etageejendom

Realdania By & Byg tager et vigtigt skridt mod en ny boligejendom i Kanalbyen i Fredericia; Prækvalifikationen til konkurrence om udviklingsbyggeriet MiniCO2 Etagehus Tegl er nu afsluttet. 

Det fremgår af Forsøgsbyggeriet MiniCO2 etagehusenes LinkedIn-side. 

Alt er dog ikke gået som ønsket. 

Både arkitekter og ingeniører med viden om teglbyggeri, innovation, etageboliger og DGNB-systemet blev i februar i år inviteret til at søge om prækvalifikation til projektkonkurrencen, der skal munde ud i det endelige udviklingsbyggeri. 

Men da der på ingeniørsiden ikke kom et tilstrækkeligt antal ansøgninger, blev de tre arkitektteams, som er blevet udvalgt til at gå videre i en kort metode- og strategikonkurrence, opfordret til at danne team med en ingeniørvirksomhed efter eget valg. 

Følgende arkitektteams er udvalgt til at deltage i konkurrencen. 

- Erik Arkitekter 

- Morris+Company (England) og Tegnestuen Lokal 

- Aart

Tegl kontra træ

Med udviklingsbyggeriet MiniCO2 Etagehus Tegl vil Realdania By & Byg øge vores viden om, hvordan det er muligt at bygge etagebyggeri i tegl til boligformål med mindst mulig CO2-udledning. Samtidig skal projektet vise, hvordan CO2-aftrykket kan reduceres ved at udvikle nye løsninger, der optimerer tegls forskellige egenskaber. 

Etagehuset i tegl er det andet udviklingsbyggeri under navnet Mini CO2 etagehusene i Kanalbyen i Fredericia. Hvor det første hus bygges med mest muligt brug af træ, bygges det andet altså tegl som primært materiale.

Tegl-byggeriet opføres med helt samme rammevilkår og samme forsøgsdesign som etagebyggeriet i træ for at sikre så få variabler som muligt – bortset fra byggematerialet. Det bliver en mindre etageboligejendom i fem etager med fire boliger på i alt cirka 600 brutto etagekvadratmetre. Byggeriet opføres indenfor et normalt anlægsbudget – og med samme budget som søsterbyggeriet i træ. Begge byggerier skal opnå en DGNB Guld certificering for at sikre en holistisk bæredygtighedsambition.

På sigt skal de to huse og dermed også materialerne sammenlignes for at blive klogere på, hvordan man fremover kan bygge med så lavt et CO2-aftryk som muligt.

Teglbyggeriet forventes at gå i jorden omkring sommeren 2023, mens første spadestik til træbyggeriet forventes at blive taget i efteråret 2022.

"Monomaterielle huse" 

Forsøgsbyggeirerne i henholdsvis træ og tegl opføres som ”monomaterielle huse” – det vil sige, at henholdsvis træ og tegl benyttes som materiale i så mange af etagebyggeriets dele som muligt. Derudover bliver der udført transparente og fuldt omfattende levetidsberegninger, ligesom træ og tegl som materiale bliver vurderet ud fra en række kvalitetsparametre som for eksempel konstruktion, arkitektur, indeklima, fleksibilitet, tilgængelighed af ressourcer og byggetid. 

De to udviklingsbyggerier skal også vise nye løsninger indenfor det anvendte primære materiale. For tegls vedkommende kan nye løsninger for eksempel vise sig i arbejdet med præfabrikationer, brugen af statiske buer samt skærpede beregninger, så ”buffer”-materiale eventuelt kan reduceres. 

Da udviklingsbyggeriet handler om nybyggeri med nye materialer, vil der ikke blive brugt genbrugstegl. Til gengæld kan der være fokus på mørteltyper, som kan afrenses, således at murstenene kan adskilles og engang blive til fremtidens genbrugstegl.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.106