23948sdkhjf

Her er Copenhagen Arena

København har nu taget et stort skridt mod realiseringen af en ny multiarena i Ørestad. Designkonkurrencen har fundet sin vinder, og byggeriet ventes indledt næste forår.
Som fortalt på Building Supply allerede i går, bliver det et team bestående af 3XN, HKS Architects, Arup, ME Engineers og Planit, der skal stå for udformningen af den nye Copenhagen Arena.

Byggeriet omfatter 35.000 m², og multiarenaen åbner i efteråret 2015 med en kapacitet på 12.500-15.000 tilskuere – afhængigt af arrangementstype.

Målet med projektet har været at forene to grundlæggende ambitioner: Dels at skabe en attraktiv og fleksibel multiarena, der kan tiltrække tilskuere fra nær og fjern. Dels at gøre selve bygningens tilstedeværelse til en gevinst for naboerne i Ørestaden.

Læs også: Copenhagen Arena - se filmen

Fleksibilitet i højsædet
Bygningen får en åben stueetage og et offentligt tilgængeligt plateau i første sals niveau, som inviterer til et rigt byliv med trapper til ophold og attraktive byrum, der giver plads til ophold i sol og læ. Med placeringen i Ørestad Syd er det visionen, at Copenhagen Arena skal bidrage til at fremme idrætslivet, kulturlivet, bylivet og den økonomiske udvikling i Danmark.

Copenhagen Arena er designet, så indretningen kan tilpasses, alt efter om arrangementet er en koncert eller en sportsbegivenhed. På den måde vil gæster altid opleve optimale forhold. Men fleksibiliteten rækker udover en almindelig arena:

- Vores ambition var at skabe en arena, som, udover at lægge hus til en masse fantastiske sports- og musikoplevelser, også er en katalysator for forskellige lokale aktiviteter og arrangementer til glæde for beboere og besøgende. Derfor er området omkring arenaen designet til at kunne bruges som fx event- eller sportsplads, ligesom den offentligt tilgængelige foyer sagtens kan anvendes til marked eller udstillinger. På den måde bliver arenaen også et kulturhus, fortæller partner og kreativ direktør i 3XN Kim Herforth Nielsen.

Tegl og glas
Arkitektonisk er arenaens design opdelt i en plint og en top. Plintens organiske former skaber en rækker pladser og nicher, som dels kan bruges til rekreative formål, og som dels bidrager til at regulere de mange tilskueres færden. Toppen har en semi-transparent facade, hvor teglfinner i en varm gylden farve, bølger sig om bygningen i en cirkulær bevægelse.

Tegl er et materiale med en lang tradition i Danmark. Det er holdbart og robust, og giver arenaen djærvhed. Teglfinnernes bølgende bevægelse tilfører yderligere et legende og elegant udtryk til bygningen. På de steder, hvor toppen løfter sig fra plinten, findes arenaens indgange. Dermed bidrager facaden til at gøre det nemt for tilskuere at finde vej, forklarer partner og konkurrencechef i 3XN, Jan Ammundsen, om designet.

Mellem teglfinnerne er der glas, og på denne måde opnås en bygning, som virker åben og tilgængelig, samtidig med, at foyerområdet får dagslys. Bygningen ventes i øvrigt certificeret i kategorien BREEAM Very Good.

Udformning, størrelse og kapacitet
Arenaen får en kapacitet, der gør det muligt at have op til 12.500 tilskuere til sportsbegivenheder som fx håndboldkampe. Til musikarrangementer og lignende arrangementer vil arenaen have en kapacitet på op til 15.000 siddende og stående tilskuere. Arenaen bliver fleksibel og skalérbar, så det er muligt at afholde arrangementer, hvor kun en mindre del af arenaen og tilskuerkapaciteten udnyttes.

Arenaen vil få en størrelse på op til 35.000 etagemeter med store foyerarealer og plads til cafeer, restauranter og barer, som giver god plads til publikum. Hertil kommer store servicearealer til optrædende kunstnere, sportsudøvere og arenaens servicefunktioner.

Arenaen udformes, så den har hovedparten af publikum på tre sider af scenegulvet/banen – men med mulighed for også at have publikum på den fjerde side ved sportsbegivenheder og særlige kulturbegivenheder. Arenaer, der svarer til denne form, findes eksempelvis i Liverpool og Oslo.

Byggestart til næste forår
Med sejren i designkonkurrencen har 3XN, HKS architects, Arup, ME Engineers og Planit samtidig vundet opgaven som totalrådgiver for byggeriet. Opgaven og konkurrencen blev udbudt til designteams bestående af arkitekter, ingeniører og arenaeksperter i efteråret 2011 i et EU-udbud efter reglerne om projektkonkurrencer. 41 hold ansøgte om at blive prækvalificeret til konkurrencen, hvilket lykkedes for fem hold. I marts 2012 blev feltet indsnævret til tre designhold:

• 3XN, HKS architects, Arup, ME Engineers og Planit
• C. F Møller, Grimshaw, Arup, Niras og Marianne Levinsen
• Foster + Partners, Arkitektfirmaet 78 og Arup

Med designteamet på plads går Arena CPHX, som er selskabet bag opførelsen af Copenhagen Arena, nu i gang med at projektere arenaen og at forberede udbuddet af totalentreprisekontrakten, det vil sige opgaven med at bygge arenaen. Totalentreprisekontrakten forventes indgået i slutningen af 2012, så selve byggeriet forventes at starte i foråret 2013.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094